Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Asgari ücret zammı sonrası 2023 aidat zammı ne kadar olacak?

Apartmanlarda ve sitelerde 2023 yılının başlamasına kısa bir süre kala aidat zamları yeniden gündem oldu. 2023 yılında aidat zamları yüzde kaç olacak?
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Asgari ücret zammı sonrası 2023 aidat zammı ne kadar olacak?

Konut sektöründe kira fiyatları kadar aidatlar da sorun olmaya başladı. Ev sahipleri ile kiracılar apartmanlarda ve sitelerde 2023 yılında ödemek zorunda kalacakları aidatların ne kadar artacağını merak etmeye başladılar. Maliyetlerde meydana gelen artışlardan dolayı apartman ve site yönetimleri aidat zamlarını hesaplamaya başladılar. 

AİDAT ZAMMI NASIL HESAPLANIR?

Aidat zammına dair hesaplamalar apartmanların ve sitelerin idaresinden sorumlu olan yönetimler tarafından yapılıp kat maliklerinin onayına sunulmaktadır. Yönetimler aidatları belirlemek için yıllık bütçe yapıyorlar. Bu bütçede yıllık yapılacak tahmini harcamalar yer alırken eğer varsa gelirler de bütçeye ekleniyor. Çıkan rakam ise o yıl için ödenmesi gereken ortak giderlerin tahmini miktarı oluyor. Kat maliklerine bu bütçe paylaştırılarak aidatlar belirleniyor. Kat malikleri genel kurulunda aidat tutarları oylanarak kabul ediliyor. 

AİDATLARA NE KADAR ZAM GELİR?

2023 yılında aidatlara gelecek zam oranı oldukça yüksek olması bekleniyor. Apartmanlarda ve sitelerde en önemli ortak gider çalışan personeller için yapılacak ödemeler oluyor. Asgari ücrete zam yapılmasının ardından bu maliyetlerde önemli artışlar meydana geldi. Buna bağlı olarak diğer maliyet kalemlerinde de artışlar oldu. Tahminlere göre 2023 yılında aidatlara en az yüzde 80 dolaylarında bir zam gelmesi bekleniyor. Bu da hem ev sahiplerini hem de kiracıları oldukça zor durumda bırakacak. 

KİRACILAR ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİL!

Kiracıların ödeyecekleri aidatlar konusunda kanunda çok fazla bilinmeyen bir ayrıntı bulunuyor. Eğer kiracılardan ödediği aylık kiradan daha yüksek tutarda aidat ödemesi talep edilirse o fazlalık kısmı ödemek zorunda değiller. Örneğin 3 Bin TL kirası olan bir kiracıdan 3.500 TL aidat ödemesi istenirse kiracı aidatın sadece 3.000 TL'lik kısmından sorumlu olacaktır. Kalan 500 TL'lik kısmı ise ev sahibi ödemek durumunda kalacaktır.