Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Fiyatlar 20 Bin TL'ye fırladı, dava açılabilir!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar bir başka aşamaya geçti. Yüksek kiralardan dolayı kiracılar ev sahiplerinin evi satmaması için kiracılar her yolu deniyorlar. Ancak ev sahiplerinin mahkemeye verme hakları bulunuyor.
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Fiyatlar 20 Bin TL'ye fırladı, dava açılabilir!

Türkiye’de yüksek kiralardan dolayı ev sahipleri ile kiracılar sık sık karşı karşıya gelmeye devam ediyorlar. Bu yüksek kiralar kiracıların en büyük sorunu olurken zaman zaman ev sahipleri de zararını görüyorlar. Ev sahipleri evlerini satmak için karar aldıklarında kiracı engeli ile karşılaşıyorlar. Esasında kiracının evin satılmasına dair herhangi bir hakkı bulunmuyor ama süreci uzatabiliyor.

KİRACI EVİ GÖSTERMİYOR!

Son dönemlerde özellikle İstanbul’da ev sahipleri farklı bir kiracı sorunu yaşamaya başladılar. Evlerini satmak için bir emlakçıyla anlaşan veya direkt müşteri ile anlaşma sağlayan ev sahipleri evi satın almak kişiye evi gösteremiyorlar. Kiracılar evin satılmaması için evi göstermekten kaçınıyorlar. Evi göremeyen alıcılar da satın almaktan vazgeçiyorlar ve olan da ev sahibine oluyor. Şu anda 6 aydır evini satabilmek için bekleyen ev sahiplerinin olduğuna dair şikayetler yapılıyor.

KİRACI BU FİYATA KİRALIK EV BULAMAM DİYOR!

Kiracıların evi göstermemelerinin nedeni ise mevcut kiraları üzerinden herhangi bir kiralık ev bulma ihtimallerinin olmayışından kaynaklanıyor. İstanbul’da bazı semtlerde en ucuz kira fiyatları bile 20 Bin TL’ye yaklaştı. Buna taşınma masrafları da eklenince kiracılar çok büyük bir fatura ödemek zorunda kalabiliyorlar. Bunun altına girmek istemeyen kiracılar da elden geldikçe evin satışını engellemeye çalışıyorlar. Evin satılması halinde yeni ev sahibi kiracıyı 6 aylık bir süreçten evden çıkarabiliyor.

KİRACI EVİ GÖSTERMEK ZORUNDA!

Yasalara göre kiracıların satışta bulunan evi gösterme zorunlulukları bulunuyor. Ancak bunun suistimal edilmemesi gerekiyor. Bazı ev sahipleri kiracıları rahatsız edip evden çıkarabilmek için uygunsuz zamanlarda ve sık sık evi birilerine göstermek isteyebiliyor. Ev sahiplerinin böyle bir hakkı yok. Kiracı ile ev sahibinin uygun göreceği belirli gün ve saatlerde evin gösterilmesi gerekiyor.

EV SAHİBİ DAVA AÇABİLİR

Kiracının evi göstermemesi durumunda ev sahibinin dava açma hakkı bulunuyor. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuran ev sahibi kiracını9n evi göstermesini sağlayabilir. Mahkeme böyle bir şikayette haftada bir gün ve bir saat belirliyor. Belirlenen gün ve saatte kiracı mahkeme kararı ile zorunlu olarak evi göstermek durumunda kalıyor.