Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiriyor: Hem zorunlu, hem ücretsiz oldu
Son aylarda kira fiyatlarının hızla artması akabinde hükümetten peş peşe önlemler alındı. Özellikle fırsatçı ev sahiplerinin mevcut kiracıları için uyguladığı ara zam, ev sahipleri ile kiracıları birbirine düşürdü.
Aralarında anlaşamayan ev sahibi ve kiracılar, soluğu mahkemede alıyor. Mahkemelerin bu konudaki yükünü hafifletmek ve fahiş kira uygulamasını önlemek amacıyla bakanlıklar harekete geçti.
Kira anlaşmazlıklarına çözüm oluşturacak
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın geçtiğimiz günlerde '' Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz '' açıklaması ardından birçok kişi sistemin nasıl ilerleyeceğini merak ediyordu.
Kira ücretlerinin bazı bölgelerde yüzde 140'a varan artışları sonrasında fahiş fiyatlar kiracıların belini bükerken, ev sahiplerini de düşman etti. Mahkemeye taşınan kira artışları hem yargının iş gücünü artırıyor hem de davaların uzun yıllar boyu sonuçsuz kalmasına neden oluyor. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı harekete geçerek, uyuşmazlıkların sonlandırılması ve mağduriyetlerin giderilebilmesi adına ' arabuluculuk ' uygulamasının başlayacağını açıkladı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceklerini söyledi.
Ev sahibi ve kiracının arasını arabulucu düzeltecek
Arabuluculuk sisteminin zorunlu hale getirilmesiyle, 2 milyon 781 bin 858 dosyadan 1 milyon 930 bin 328'inde anlaşma sağlanan diğer dosyalarda olduğu gibi kira anlaşmazlıklarında da dosyalar çözülecek. Arabuluculuk ile kiraların ödenmemesi veya tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda mülk sahipleri ile kiracılar birbirlerine dava açmadan önce arabulucu ile görüşecekler.
Arabuluculuğuna nasıl başvurulur, ücretli mi?
Kirada arabuluculuk sistemi birçok kişinin aklını karıştırıyor. Sürecin nasıl işleyeceği ise çok geçmeden ortaya çıktı. Kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirilecek. Anlaşma sağlayamayan taraflar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvuru yapabilecekleri gibi, kendi güvendikleri bir arabulucu ya da arabuluculuk merkezine de başvurabilecekler.
Dava şartı ile arabuluculuk işlemlerinde taraflar arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa bu kişiye bir ödeme yapmazlar. Böylelikle arabuluculuk ücreti devlet tarafından ödeniyor ve davada haksız çıkan kişide tahsil ediliyor.
Arabuluculuk ücreti, Asgari ücret tarifesine göre belirlenmektedir. Arabuluculuk ücretleri kendi arasında değişmekle birlikte internet siteleri üzerinde fiyat tarifelerine ulaşmak mümkündür.
Öte yandan arabuluculuktaki anlaşma, mahkeme kararı niteliği taşımaktadır. Ayrıca mahkemeden daha az masraflı ve kolay olması da vatandaşlar tarafından tercih edilme nedeni olacak.
Ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar arabulucu ile 30 günde çözülecek