Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlamasına uymazsa ne olur?
Türkiye genelinde fahiş kira sorunu baş göstermişken hükümet konu hakkında çalışmalarını hızlandırdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, daha önce yaptığı açıklamada kira zamlarına TÜFE altı bir oran uygulanabileceğini belirtmişti. Bu ifadelerin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bir açıklama yaparak, kira zamlarına yüzde 25 zam sınırı getirildiğini açıkladı.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeyle birlikte, kira artışlarına bir yıl süre ile sınırlama getirildi. Ev sahipleri, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sözleşme yenileme ayında kiraya en fazla yüzde 25 zam yapabilecek.
Ev sahibi yüzde 25 zam sınırına uymazsa ne olur, cezası var mı?
Ev sahiplerinin kira ücretlerine 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25 oranından fazla zam yapamayacağı resmileşti. Kiracılar durumdan oldukça mutlu olurken, ev sahipleri için aynı hisler geçerli olmadı.
Geçimini aldığı kiradan sağlayan ev sahipleri, böyle bir düzenlemenin yapılamayacağını belirterek yüzde 25 zam oranına uymayacaklarını dile getiriyor. Bazı kişiler '' ben daha fazla zam yapacağım '' diyerek diretiyor.
Kimi ev sahipleri bu konudaki tepkilerinde oldukça haklı. Çünkü kimisi gerçekten aldığı kira ile geçiniyor ve artan hayat pahalılığı karşısında kiraya zam yapılmaması onları zora sokuyor. Tabii bu yalnızca 'fahiş kira' uygulaması yapmayanlar için geçerli oluyor. Bazı ev sahipleri ise fırsattan istifade ederek kiralara zam üstüne zam yapıyor.
TBMM'den onay alan yüzde 25'lik zam sınırlamasına uymamayı düşünenler, bunun bir yaptırımı olacak mı merak ediyor. Edinilen bilgilere göre, bundan sonra ev sahiplerinin belirlenen süreler içerisinde yüzde 25 zam yapmama hakkı bulunmuyor. Şimdiye kadar TÜFE 12 aylık ortalaması üzerinde zam yapmak suç ise bu düzenleme ile de yüzde 25'in üzerinde zam kararı almak da hukuka aykırı olacak. Kiracılar böyle bir talep ya da zorlama ile karşı karşıya kalırlarsa bunu mahkemeye bildirerek dava açabiliyorlar.