Ev Sahipleri Yüzde 25'in Üzerinde Kira Zammı Yapabilirler Mi?

Kira zamlarına getirilen yüzde 25'lik yasal sınırın ardından ev sahiplerinin yüzde 25'in üzerinde kira zammı yapıp yapamayacakları merak ediliyor. Ev sahiplerinin sadece bir yolla yüzde 25 üzerinde kira zammı yapabilecekleri ortaya çıktı. İşte yüksek kira zammı yapmanın o yolu...
Ev Sahipleri Yüzde 25'in Üzerinde Kira Zammı Yapabilirler Mi?

Türkiye'de 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve 1 Temmuz 2023 tarihine kadar devam edecek olan konut kiralarına getirilen yüzde 25 kira zammı sınırı üzerinde tartışmalar devam ediyor. EV sahipleri yüksek enflasyondan dolayı bu yasal sınırı delmek için çabalarken kiracılar için bile mevcut ekonomik koşullarda yüzde 25 kira zammı bile fazla geliyor. Peki ev sahipleri yüzde 25'in üzerinde kira zammı yapabilirler mi, bunun yolu var mı? 

YÜZDE 25'İN ÜSTÜNDE KİRA ZAMMI YAPMANIN YOLU!

Ev sahipleri ile kiracılar artık 1 yıl boyunca yüzde 25 kira zammı sınırı ile muhatap olacaklar. Ancak bu kurala uymayan ev sahiplerine yasaya göre herhangi bir ceza öngörülmüyor. Bundan dolayı da ev sahipleri bu kuralı delmenin her türlü yolunu deniyorlar. Bu şekilde son dönemlerde kiracılar üzerindeki baskılar arttı. 

Ev sahibi yeni sistemde kiracı ile anlaşma sağladığı durumda kiraya istediği kadar zam yapabiliyor. Böyle bir durumda yüzde 25 kira zammı sınırı uygulanmayabiliyor. Bundan dolayı da ev sahipleri kiracıları yüksek kira zammına anlaşmak için zorlamaya çalışıyorlar. Bunlardan en çok tercih edileni kiracıdan tahliye taahhütnamesi alıp kiracıyı sıkıştırmak oluyor. Kiracı eğer evden çıkacak olursa çok daha yüksek bedellerle kiralık ev bulacağını bildiği için mecburen ev sahibinin yüksek kira zammına onay vermek zorunda kalıyor. 

Bir diğer yol da kiracının evden çıkarılması için haklı gerekçe yaratılması oluyor. Bunun da bazı yolları mümkün. Ev sahibi oğlu, kızı, annesi, babası oturacak diyerek kiracıyı evden çıkarabileceğini ama yüksek kira zammına onay verirse bunun olmayabileceğini söylüyor. Bu durumda kiracı ev sahibinin kira zammı teklifini kabul etmek durumunda kalıyor. Bu şekilde ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırını kolay bir şekilde aşabiliyorlar.