Ev sahiplerinden yüzde 25 sınırına 2 Temmuz ve hava parasıyla kira çözümü

Ev sahipleri yüzde 25'lik sınırlandırma sonrasında kira sözleşmelerinde; ticari üniterlerin satışlarında talep edilen hava parası talep ediyorlar.
Ev sahiplerinden yüzde 25 sınırına 2 Temmuz ve hava parasıyla kira çözümü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamay aldığı yüzde 25'lik kira artış oranına ev sahipleri farklı çözüm önerileri bulmaya başladılar. Evlerini çok daha yüksek kira tutarları ile kiralamak isteyen ev sahipleri ilk olarak mevcut kiracıları tahliye etmenin yollarını arıyorlar. Daha sonraki süreçte ise yüksek kira talep eden ev sahiplerinin son isteği ise hava parası oldu.

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE HAVA PARASI İSTİYORLAR

Emlak sektöründe oluşan fahiş fiyatlar sonrasında Çevre Bakanlığı yasal bir düzenleme ile kira artış oranlarını geçici bir süreliğine sabit kıldı. Uygulamaya alınan düzenleme ile kira sözleşmesi yenileyecek olanlar yüzde 25'lik zam üzerinden zam yapacaklar. Evini yeni kiraya vermek isteyen ev sahipleri son dönemlerde ise hava parası talep etmeye başladılar.

İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan konuya ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu. Ulvi konuşmasında ev sahiplerinin 2 yıllık sürede kısıtlamaya yakalanmamak için 2 Temmuz tarihini beklediklerini ifade etti.

Önümüzdeki yılda düzenlemeye takılmamak için sözleşmelerin geç imzalandığını ifade eden Ulvi Özcan "Dolayısıyla şimdi girenler gelecek yılda yüzde 25 oranıyla anlaşma yapacak. Bu nedenle yeni kontratların gelecek yıl da yüzde 25'ten etkilenmemesi için 2 Temmuz'a erteliyorlar" ifadelerini kullandı.

İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ayrıca sektör içinden gelen bazı haberleri de aktararak işyerlerinde olduğu gibi hava parası gibi uygulamaların da devreye girdiğini söyledi.

DÜZENLEMENİN EKSİKLERİNE DEĞİNDİ

Özcan, Dünya Gazetesi'nde yer alan açıklamalarında ayrıca Çevre Bakanlığı'nın yüzde 25'lik uygulamasına değindi. Özcan bu noktada bazı eleştirilerde bulunarak "Tahliye taahhütnameleri gibi uygulamalar daha fazla uygulanıyor. Bu yapılması gereken bir şeydi. Ancak tek bir konuttan geliri olanların bu kapsamda kalmasının günahı ne. Bu nedenle düzenleme önü arkası düşünülmeden yapılmış" dedi.