Ev sahiplerinin çifte kira sözleşmesi planı!

Kiracılık ilişkisinde yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemde yine fırsatçı ev sahipleri kiracılardan fahiş kira almanın yollarını şimdiden devreye sokmaya başladılar.
Ev sahiplerinin çifte kira sözleşmesi planı!

Türkiye’de son 2 yıldır konut kiralarında ev sahiplerinin pek de hoşlanmadığı bir sistem uygulanıyor. Yüzde 25 kira sınırlaması uygulamasıyla kira sözleşmesi yenilenen kiracıların kira fiyatlarına en fazla yüzde 25 oranında zam yapılabiliyordu. Enflasyon ile karşılaştırılınca ev sahipleri çok net bir şekilde zarar gördüler.

UZATMA OLMAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre yüzde 25 kira zammı sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek ve daha da uzatılmayacak. Bundan dolayı da ev sahipleri de kiracılar da buna göre planlama yapmaya başladılar. Ancak fırsatçı ev sahipleri yine devreye girip akıl almaz bir yöntemi kiracılara dayatmaya başladılar.

AKIL ALMAZ YÖNTEM!

Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlaması kaldırıldığında kiraya son 12 aylık enflasyon oranında zam yapabilecekler. Bu oranında Temmuz ayı için yüzde 60 seviyelerinde olması bekleniyor. Bununla yetinmeyen fırsatçı ev sahipleri bugünlerde kiracıların kapısını çalmaya başladılar.

Kiracılara 6 aylık kira sözleşmesi yapmayı teklif eden ev sahipleri böylece yılda iki defa kira zammı yapmanın yolunu kendilerince bulmuş oluyorlar. Temmuz ayında kira zammı ile kira sözleşmesi yenilendiğinde Ocak ayında da kiracının kapısını kira zammı ile çalacaklar. Böylece yılda 2 defa kira zammı uygulaması yapılacak. Bu konunun yasal boyutu dikkate alınmadan devreye sokulan ev sahiplerinin bu oyunu erken ifşa oldu.

KİRACI YAPMAK ZORUNDA DEĞİL!

6 aylık kira sözleşmesi ile kiracılara yılda iki sözleşe yapılmasını teklif eden ev sahiplerinin bu talepleri yasalara uygun değil. Bu ev sahipleri bu taleplerini mahkemeye taşısalar mahkemeden ret yanıtını alacaklar. Bundan dolayı kiracılar bu taleple kendilerine gelen ev sahiplerini direkt olarak reddetmelidirler. Yasal olmadığı için ev sahibinin de yapabileceği bir şey bulunmamaktadır.