Ev sahiplerinin kira tehdidi: Ya kiraya zam, ya evden çık!

Ev kiralarındaki fahiş artışlar nedeniyle ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya geldi. Ev sahipleri, evlerini daha yüksek miktarlara kiraya vermek için kiracılarını evden çıkarmakla tehdit ediyor.
Ev sahiplerinin kira tehdidi: Ya kiraya zam, ya evden çık!

Türkiye'de son günlerin en çok konuşulan konusu tartışmasız ki konut kiraları oldu. Son bir yıl içerisinde yüzde yüzü geçen kira artışları nedeniyle vatandaşlar mağdur ediliyor. Kira artışlarında ipi yüzde 122'lik oran ile Antalya çekerken, onu İstanbul, Ankara ve Mersin takip ediyor. Bu illerin hepsi yüzde 100'ü aşmış ya da aşmak üzere.

Kira fiyatlarındaki artış nedeniyle kiracılar zor günler geçiriyor. Buna bağlı olarak da ev sahibi tarafından evden çıkarılmak istenen, kiraya fahiş zamlar yapılması talep edilen binlerce kişi bulunuyor. Kiracı ile ev sahipleri arasında yaşanan bu durum, beraberinde kira tespit ve tahliye davalarının artmasına da neden oldu.

Ev sahipleri kirayı iki katına çıkarmak istiyor

Gazete Duvar'ın haberine göre, konu İstanbul'da yaşayan kişilerle konu hakkında konuşuldu. Beşiktaş'ta yaşayan T.K., kira ücretine yapılan zammı kabul etmemesi nedeniyle iki yıldır oturduğu evden ayrılma kararı aldı. Ev sahibinin bir yıl dolmadan ara zam teklif ettiği ve bir yıl geçtiğinde zamlı kiraya yeniden zam yapmak istediğini belirtiyor. Ev sahibinin teklif ettiği zam oranının yüzde 100 olması sebebiyle yapılan artışı kabul etmeyerek evden ayrılacağını belirtiyor.

2 yıl önce 2 bin liraya kiraladığı ev için ilerleyen süreçte 2 bin 200 ve 2 bin 600 lira kira ödeyen T.K, ev sahibinin yıl bitmeden kirayı 5 bin liraya çıkarmak istediğini, ekim ayında sözleşme vakti geldiğinde de 5 bin lira üzerinden yeni bir sözleşme yapmak istediğini ifade etti.

Aylık benzin masrafının 4 bin lira olduğunu söyleyen ev sahibi, kira gelirinin benzin masrafını bile karşılamadığını ifade ederek kiraya zam yapmak istediğini belirtmiş. Kiracı ise evden ayrıldıktan sonra ev sahibinin evi 5-6 bin liraya kiraya vermeye planladığını aktarıyor.

Bu örneklerden görülen o ki Türkiye'de kiralık ev krizi uzun bir süre daha devam edecek. Artışların en büyük nedenlerinden biri olan ev sahipleri, kiraları artırdıkça kiracı bulmakta oldukça zorlanacak gibi görünüyor.

Emlak365.com