Ev Sahiplerinin Kiracılardan Aldıkları Tahliye Taahhütnamesi Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?
Son yıllarda ev sahipleri kiracılara karşı kendilerini güvence altına almak için tahliye taahhütnamesi almak yoluna başvuruyorlar. Normalde kira sözleşmesi kiracılara oldukça geniş haklar tanıyor. Kiracının evden çıkarılması mevcut bir kira sözleşmesi varken kolay olmuyor. Ancak ev sahipleri kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamesi ile kolay bir şekilde kiracıyı evden çıkarabiliyorlar. Peki tahliye taahhütnamesi hangi durumlarda geçersiz olmaktadır?
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİ GEÇERSİZ YAPAN DURUMLAR
Ev sahiplerinin kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamesinin olması gereken ilk özelliği bu belgenin kiracı tarafından imzalanmış olmasıdır. Kiracının aile bireyleri tarafından imzalanan tahliye taahhütnamesinin hukuki bir geçerliliği yoktur.
Kiracının imzaladığı tahliye taahhütnamesinde kiracının evi boşaltacağı tarih net bir şekilde yazılmalıdır. Bundan dolayı belgeye taih gün, ay ve yıl olarak işlenmelidir. Tarih net olmaz ise kiracının itirazıyla tahliye taahhütnamesi geçersiz olabilmektedir.
Kiracıdan alınan tahliye taahhütnamesi kişinin hür iradesi ile imzalanmış olmalıdır. Kiracının tehdit edilmesi, hile yoluna başvurulması, korkutulması gibi yollarla alınan tahliye taahhütnameleri geçersizdir. Bu yollarla alınan tahliye taahhütnamelerinin iptali için kiracı bir yıl içinde harekete geçmelidir. Aksi durumda tahliye taahhütnamesi geçerliliğini sürdürür.
Ev sahipleri tahliye taahhütnamesini bir şarta bağlı olarak alamazlar. Kira sözleşmesi yapılmadan önce veya yapılırken alınan tahliye taahhütnamesinin bir geçerliliği bulunmamaktadır. Genellikle tahliye taahhütnameleri kiralananın tesliminden itibaren en az 15 gün sonra alınmış olması gerekir.
Geçerli bir tahliye taahhütnamesine sahip olan ev sahibi kiracının kolay bir şekilde evden tahliye edilmesini sağlayabilmektedir. Bunun için mahkeme yolu veya icra yolu tercih edilebilir. Bu şekilde kiracının evden çıkışı ortalama bir ay içerisinde sağlanır.