Ev sahiplerinin kiraya yüksek oranlı zam yapma yöntemleri

Ev sahipleri ile kiracıların kira anlaşmazlıkları devam ediyor. Ev sahipleri kiraya yasal kira artış oranının üzerinde zam yapabilirler mi?
Ev sahiplerinin kiraya yüksek oranlı zam yapma yöntemleri

Kira fiyatları son yılların en çok tartışılan konusu olmaya devam ediyor. Ev sahipleri ile kiracılar sık sık karşı karşıya geliyorlar. Gelinen süreçte hem ev sahipleri hem de kiracılar durumlarından memnun değiller. Ev sahipleri hak ettikleri kirayı alamadıkları için kiracılar ise yüksek kira bedeli ödedikleri için mutsuzlar. Kira zammında ise ev sahiplerinin sınırları zorlanırken kiracılar yasal haklarından vazgeçmiyorlar.

KİRAYA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?

Kira zammında yüzde 25 sınırlaması 2 yıl devam etti. Bu süreçte kiracılar kazançlı çıktılar ama ev sahipleri zarar ettiler. Bu edilen zararların ardından ev sahipleri uygulamanın son bulmasıyla en üst sınırdan zam yapıyorlar. Hatta bazı ev sahiplerine bu sınır da yetmiyor. Eylül ayının sonuna kadar yüzde 64,91 oranı yasal kira artış oranı olarak belirlendi. Ev sahipleri bu sınırı aşamayacaklar. Kiracılar için ise bu oran çok yüksek olarak bulunuyor.

DAHA YÜKSEK ORANDA KİRA ZAMMI YAPILIR MI?

Ev sahipleri yasal kira artış oranının üzerinden zam yapamıyorlar. Ancak bunun bazı açık yolları bulunuyor. Kiracı onay verdikten sonra ev sahibi istediği oranda kiraya zam yapabilir. Bunun için de kiracılar üzerinde zam baskısı uygulanıyor. Bu zam baskısına boyun eğen kiracıların kira zamları yasal kira artış oranının üzerinde oluyor. Ancak kiracı bu zammı kabul etmezse ev sahibi yüksek oranlı zammı asla uygulamaya sokamıyor.

İSTİSNASI VAR!

Yasal kira artış oranının üzerinde kira zammı yapılabilmesi konusunda ev sahiplerinin bir imkanı bulunuyor. O da kira tespit davasının açılmasıdır. Eğer ev sahibi kiracısı 5 yılı doldurmuş ise mahkemeye giderek kira tespit davası açabilir. Bu durumda da bilirkişi evin kira bedelini belirler ve mahkemede de yüzde 10-20 arasında takdir indirimi uygulanıyor. Bu şekilde yeni kira bedeli belirlenir. Bu şekilde yapılacak olan kira zammının sınırı yoktur. Kiracı gerçekten çok düşük bir kira veriyorsa mahkeme bu kirayı 4-5 kat bile artırabilir.