Ev satılırsa kiracı evden çıkmak zorunda mı? Kiracıların bilmesi gerekenler!
Konut fiyatlarının artmasıyla birlikte son dönemde Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri yüksek kiralar oldu. Geçtiğimiz aylarda kira artış oranına yüzde 25 sınırı getirilmesinin ardından ise ev sahipleri yeni yöntemler bulmak için çabalar oldu.
Ev sahipleri, mevcut kiracılarını evden çıkarıp, daha yüksek fiyata kiraya verebilmek için çeşitli yöntemler deniyor. Ancak bu hususta kiracılar kendi haklarının bilincinde olarak hareket etmeleri gerekiyor.
Kiradaki ev satılırsa kiracı evden çıkmak zorunda mı?
Kiracıların en sık maruz kaldığı durumlardan biri, ev sahibinin evi satması oluyor. Bu nedenle evden mecburen çıkması istenen kişilerin bilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Uzman isimler, ev ya da işyerinin satılması durumunda dahi sözleşmenin yeni sahibi de başladığını ifade ediyor. Yeni ev sahibi de evi başkasına kiraya vermek ya da kendisinin oturacağı söyleyerek evin boşaltılması isteyebilir. Ancak bu durumda kiracı kendi isteği ile evden ayrılmıyorsa, malik bu iddialarını kanıtlamak için dava açmak zorundadır.
Kiracının sözleşmesi devam ediyorsa, herhangi bir mahkeme kararı olmadan kiracının evden çıkarılması mümkün değildir. Kiracı çıkmazsa yeni malik, açacağı tahliye davasını isterse eski malik gibi sözleşme süresinin bitiminden, isterse satın aldığı tarihten 6 ay sonra açabilmektedir.
Yeni malikin bu 6 Aylık süreden yararlanabilmesi için ise satın aldığı tarihten sonra bir ay içerisinde kiracıya bildirimde bulunması gerekmektedir. Aksi halde ise sözleşmenin bitiminde dava açabiliyor.
Bu sebeple kiracıların ev sahibi baskısıyla evi boşaltmadan önce sahip oldukları hakları mutlaka bilmeleri gerekiyor.