Ev satışlarında ne kadar tapu harcı ve döner sermaye bedeli ödenir?

Ev satın almak isteyenler satın aldıkları evlerin fiyatlarının yanında bazı tapu masrafları ile karşılaşmaktadırlar. Tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli bu masraflardandır. Peki tapu harcı ne kadardır?
Ev satışlarında ne kadar tapu harcı ve döner sermaye bedeli ödenir?

Konut satışlarında tapu işlemi yapılırken çıkacak olan ekstra masraflar maliyeti bir miktar daha yukarıya çekebiliyor. Peki tapu masrafları ne kadardır? Bir ev satışında ne kadar tapu masrafı ödenmektedir. Bu masrafların miktarları nasıl hesaplanmaktadır? Tapu masraflarından alıcı mı yoksa satıcı mı sorumludur? Tapu harcının oranı satış fiyatının yüzde kaçıdır? 

TAPU HARCI 2022

Tapu harcı tapu müdürlüklerinde tapu işlemleri sırasında alınan bir ödemedir. Tapu işlemleri bu tapu harcı ödemesi yapılmadan tamamlanamamaktadır. Tapu işlemi yapmak için başvuru yapıp randevu alanlara bir tapu masrafı çıkmaktadır. Bu tapu harcının yatırılması ile işlemler tapu memurunun gözü önünde imzaların atılmasıyla tamamlanıp kısa bir sürede alıcıya tapu senedinin verilmesi ile tamamlanmaktadır. 

Tapu harcı belirlenirken uygulanan bir matematik formülü bulunmaktadır. Tapuda o konut için bir satış bedeli bildiriliyor. O bedel üzerinden tapu harcı yüzde 4 olarak hesaplanıyor. 1 Milyon TL satış bedeli gösterilen bu konutun tapu devri için 40 Bin TL ödeme yapılması gerekiyor. Bunun yarısı alıcıya diğer yarısı ile satıcıya aittir. Ancak taraflar anlaşma sağlayarak tapu harcının sadece tek taraf tarafından ödenmesini de sağlayabilirler.

TAPU DÖNER SERMAYE BEDELİ NASIL HESAPLANIR?

Tapu masraflarının bir diğeri de tapu döner sermaye bedelidir. Bu bedel her il için aynı tarife üzerinden uygulanmamaktadır. Yöresel katsayı hesaplamalarda kullanıldığı için farklı miktarlar çıkabilmektedir. Ekstra hizmet bedelleri de içinde olmak üzere 300 TL ile 1.000 TL arasında döner sermaye bedeli çıkabilmektedir. Bu ödeme de tapu harcı ile beraber ödenmektedir. Ödeme yapılmadan tapu devir işlemleri yapılamamaktadır.