Evden çıkarılan kiracı hangi durumlarda ev sahibinden tazminat alabilir?

Kiracıların ev sahipleri tarafından evden çıkarılmaları halinde tazminat hakları var mıdır? Ev sahipleri hangi durumlarda kiracılarına karşı tazminat ödemek zorunda kalırlar?
Evden çıkarılan kiracı hangi durumlarda ev sahibinden tazminat alabilir?

Kira sözleşmeleri kiracıları da ev sahiplerini de koruyan yasal bir belgedir. Bu güvence ile taraflara bazı haklar verilmektedir. Bu hakların karşı tarafça çiğnenmesi ise bazı durumlarda tazminat gerektirebiliyor. Peki kiracılar ev sahiplerinden hangi durumlarda tazminat alma hakkına sahiptirler? Kiracıların tazminat hakkına dair bilinmesi gerekenler nelerdir? 

İHTİYACIM VAR EVDEN ÇIK DİYEN EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDEYEBİLİR!

Son dönemlerde yüksek kira bedeline tamah eden bazı ev sahipleri eski kiracılarını evden çıkarabilmek için her yolu deniyorlar. En çok kullanılan yol ise ev sahibinin kiradaki eve ihtiyacı olduğu için kiracının evden çıkarılması oluyor. Esasında kanuna göre ev sahibinin kendisinin, çocuklarının ve annesi ile babasının o eve ihtiyacı varsa kira sözleşmesi devam etse dahi kiracıyı evden çıkarma hakkı vardır. Ancak bu hak sıklıkla suistimal edilmektedir. 

İhtiyaçtan dolayı evden çıkarılmak istenen kiracının ileride tazminat hakkı doğabilmektedir. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Ev sahibinin sözlü olarak eve ihtiyacım var diyerek kiracıyı evden çıkarmak istemesi kabul edilmemelidir. Bunun için kiracılar kendilerine yazılı bir bildirim gönderilmesini talep etmelidirler. Bu da icra yoluyla tahliye anlamına gelmektedir. Bu yazılı bildirim ilerleyen süreçte adeta hayat kurtaracaktır. Kiracı evden çıkarılırsa ev sahibi 3 yıl boyunca bu evi bir başkasına kiraya veremez. Eğer kiraya verirse eski kiracının ev sahibinden 1 yıllık kira bedeline karşılık gelen tazminat alma hakkı doğacaktır. 

EV TADİLATA, KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRECEK BAHANESİ TAZMİNAT GEREKTİRİR

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarma yollarından birisi de evin yıkılıp yeniden yapılacağı veya çok kapsamlı bir tadilat yapılacağı gerekçeleri ile kiracıları evden çıkarmalarıdır. Böyle bir durumda kiracılar mecburen evden çıkmaktadırlar. Ancak bu işlemler yapılmazsa evin bir başkasına kiraya verilmesi evden çıkarılan kiracı için tazminat hakkı doğurur. Eğer gerçekten bu amaçlarla kiracı evden çıkarılmış ve sonradan vazgeçilmişse evin kiralama teklifi ilk olarak evden çıkan kiracıya yapılırsa ev sahipleri tazminat ödemekten kurtulabilirler.