Evden çıkarılan kiracı taşınma masraflarını ev sahibinden isteyebilir mi?

Ev sahipleri evlerini daha yüksek bedelle kiraya vermek için mevcut kiracılarını evden çıkarabilmek için farklı yolları deniyorlar. Peki evden çıkarılan kiracı taşınma masraflarını ev sahibinden isteyebilir mi? Ev sahibi taşınma masrafını karşılamak zorunda mı?
Evden çıkarılan kiracı taşınma masraflarını ev sahibinden isteyebilir mi?

Artan kira fiyatlarından dolayı çok sayıda ev sahibi ile kiracı karşı karşıya gelmeye devam ediyor. Ev sahipleri eski kiracılarının düşük fiyatlı kira ile evde oturmalarını istemiyorlar. Bunun için de önce kira zammı teklifinde bulunuyorlar. Ancak yüzde 25 kira zammı sınırı kiracıların bu konuda ellerini güçlendiriyor. Kira zammı için kiracıyı ikna edemeyen ev sahibi de farklı yollarla kiracının evden çıkmasını sağlayabiliyor. Ancak bu konuda kiracıların çok geniş hakları bulunuyor. 

10 yıldan önce ev sahipleri kiracılarını evden çıkaramıyorlar. 10 yıla kadar kira borcunu düzenli ödeyen bir kiracının evden çıkarılması istisnai durumlar haricinde mümkün değil. Kiracısını evden çıkarmak için her şeyi göze alan ev sahipleri pazarlık dahi yapıyorlar. Ancak bazı kiracılar da bu durumu kendi işlerine gelecek şekilde koz olarak kullanıyorlar. Taşınma masraflarını ev sahibinden isteyen ve hatta kiralayacağı evin 3 aylık kirasını ev sahibinden talep eden dahi var. Peki bunun yasal dayanağı var mı? Ev sahipleri bu bedelleri ödemek zorunda mı?

EV SAHİBİ TAŞINMA MASRAFINI ÖDERMEK ZORUNDA MI?

Yasalara göre kiracıların evden çıkması durumunda ev sahibinin herhangi bir maddi sorumluluğu bulunmuyor. Kira sözleşmesi sona erdiğinde bu ilişki sonlanıyor. Hatta varsa önceden verilen depozito evde hasar yoksa kiracıya ödenerek kiracılık ilişkisi bitiriliyor. Kiracının ev sahibinden taşınma masrafı talep etmesi de yasal olarak doğru değil. Ev sahipleri böyle bir yükümlülük altına girmek zorunda değiller. 

TAŞINMA MASRAFLARINA RAZI GELİYORLAR!

Kira fiyatları arasında o kadar fark oluştu ki bazı ev sahipleri kiracıların taşınma masraflarını ödemeyi göze alıyorlar. Kiracı evden çıktığında 3-4 kat daha fazla bedelle evi kiraya verecek olan ev sahibi kiracının taşınma masrafını ödemeyi kabul ediyor. Ancak bu ödeme tamamen ev sahibinin inisiyatifinde yapılıyor. Normal şartlar altında ev sahipleri bu maliyeti karşılamak gibi bir yükümlülük altında değiller.