Evi Boşaltan Kiracı Anahtarı Ev Sahibine Değil Emlakçıya Verirse Ne Olur?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çok büyük bir çoğunluğu kiracılık ilişkisinin sona erdirilmesine karar verilmesinin ardından meydana gelmektedir. Bundan dolayı da hem kiracılar hem de ev sahipleri mağdur olabiliyorlar. Kira sözleşmeleri ile kurulan hukuksal ilişki yasalar çerçevesinde tarafları korumaktadır. Ancak taraflar yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerne getirmelidirler. Kiracılığın sona ermesinin yasal olarak nasıl olabileceği net bir şekilde yasalarca belirlenmiştir. Anahtar tesliminin nasıl olabileceği de bu şekilde açıklanmıştır.
KİRACI ANAHTARI EMLAKÇIYA TESLİM EDERSE NE OLUR?
Kiracılar evi boşalttıklarında kira sözleşmesini de sona erdiğini düşünmektedirler. Ancak işin hukuki boyutu tamamen farklıdır. Kira sözleşmesinin sona erebilmesi için evin anahtarının ev sahibine teslim edilmesi gerekmektedir. Hatta ileride yaşanabilecek olası sorunlar için kiracılar anahtarı ev sahiplerine teslim ettiklerine dair yazılı bir belge almalıdırlar. Bunu ispat sorumluluğu tamamen kiracıya aittir. Ev sahibi anahtarı kiracının teslim etmediği iddiasında bulunursa ispatla mükellef olan taraf kiracıdır.
Kiracı anahtar teslimini ev sahibi yerine emlakçıya yaparsa kira sözleşmesi sona ermiş sayılmaz. Dolayısıyla devam eden kira sözleşmesi için ev sahibinin kiracıdan kira bedeli talep etme hakkı hukuken bulunmaktadır. Bu kira bedeli de icra kanalıyla hiç zorlanmadan tahsil edilebilir. Bundan dolayı mağdur olmak istemeyen kiracılar evi boşalttıklarında anahtarı direkt olarak ev sahibine teslim ederek bunu yazılı bir belge haline dönüştürmelidirler. Emlakçıya anahtar tesliminin hukuksal bir geçerliliği yoktur.
Kiracının anahtarı üçüncü bir kişiye teslim etmesi de tıpkı emlakçıya teslimi gibi değerlendirilmektedir. Ev sahibi harici yapılan tüm anahtar teslimleri kiracının mağduriyeti ile sonuçlanabilir. Bu duruma düşmek istemeyen kiracılar gereli hukuki tedbirlerini almalıdırlar.