Evi Boyasız Teslim Alan Kiracı Boya Masraflarını Kiradan Düşebilir Mi?

Evi boyasız bir şekilde teslim alan kiracı evi boyatırsa bu masrafı kiradan düşebilir mi? Boyasız teslim edilen evde kiracı boya yaptırmak zorunda mı? Kiracının kiralık evde boya yükümlülüğü nedir?
Evi Boyasız Teslim Alan Kiracı Boya Masraflarını Kiradan Düşebilir Mi?

Kiracılar ile ev sahipleri evlerin boyası konusunda zaman zaman anlaşmazlıklar yaşayabiliyorlar. Bu konuya hukuki açıdan çözümler arayan kiracılar ve ev sahipleri yasalara göre ne şekilde hak sahibi olduklarını araştırıyorlar. Bir kiracı evi boyasız teslim alırsa boya masrafı kime ait olur? Kiracı evi boyatıp masrafları kiradan düşebilir mi? Kiracının ev boyasında yükümlülüğü nedir?

KİRACI EVİ BOYASIZ TESLİM ALIRSA NE OLUR?

Kiralama işleminde kiracının evi ne şekilde teslim aldığının büyük bir önemi vardır. Prensip ilkesi olarak kiracı evi teslim aldığı gibi ev sahibine teslim etmekle yükümlüdür. Esas alınacak konu ise kiracının evi ne şekilde teslim aldığıdır. Eğer kiracı evi boyasız teslim almışsa ve ev sahibinden boya yapılacağına dair yazılı bir taahhüt almamışsa evin boyanması bir zorunluluk olmaktan çıkacaktır. Böyle bir durumda da kiracı eğer boya yaparsa evin boya masraflarını kirada düşme hakkına sahip olamayabiliyor.

Evi kiracıya boyasız teslim eden ev sahibi kiracının evden çıkışında evin bopyalı teslim edilmesini de talep edememektedir. Böyle bir durumda kiracılar evi boyatmadan çıkarlarsa ev sahiplerinin herhangi bir boya masrafı talep etme hakları bulunmamaktadır. Evi boyatmadan çıkan kiracının ev sahibine karşı eksik kalmış bir yükümlülüğü olmamaktadır.

Kiracılar evi boyalı teslim aldıklarında ise karşılıklı yükümlülükler değişmektedir. Öncelikle boyalı ev teslim edilen kiracı evden çıkarken boya yaptırmak zorunda değildir. Ancak burada Yartıtay'ın emsal bir kararı uygulanmaktadır. Kiracı evi boyalı aldığında evi hor kullanmamalıdır. Eğer hor kullanmadan dolayı evin boyasında tahribat olmuşsa kiracı evi boyatmak zorundadır. Lakin evdeki boyanın yıllar için yıpranmış olması hor kullanma olarak değerlendirilmemektedir.

Emlak365.com