Evi, Dükkanı, Arsası, Tarlası Olanlar! Emlak Vergisi Ödemelerini Kaçırmayın! Kimler, Ne Zaman Öder, İade Nasıl Alınır?

2022 yılı emlak vergisi birinci taksit ödemeleri ne zaman son? Emlak vergisini kimler ödeyecekler, muafiyet listesinde kimler var? Belediyelerde vezne dışında online ödeme yöntemi neler?
Evi, Dükkanı, Arsası, Tarlası Olanlar! Emlak Vergisi Ödemelerini Kaçırmayın! Kimler, Ne Zaman Öder, İade Nasıl Alınır?

2022 yılı için emlak vergisi ödemeleri için süreç başladı. Kendisine ait evi, arsası, arazisi, işyeri veya farklı bir gayrimenkulü olan vatandaşlar belediyelere vergi ödeyecekler. Ancak her evi olan ödeme yapmayacak. Muafiyet listesi kapsamında olanlar vergi ödemesi yapmazken kapsam dışında kalanlar için son ödeme tarihi geçirilmemeli. Aksi durumda vergi borcuna faiz eklenir.

EMLAK VERGİSİ 2022 YILI 1. TAKSİT ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Emlak vergisi ödemelerinde vatandaşlara bazı esneklikler sunuluyor. Vatandaşlar bir yıllık vergilerini tek seferde ödeyebilirler. Bunun dışında belediyeler ödemeler için 2 ayrı taksit imkanı da sağlıyorlar. İki taksitle ödenebilen emlak vergisi, bankalar üzerinden ödenmek istediğinde ise bankaların kampanyalı taksit seçenekleri de var. İsteyenler ödemelerini bankalar üzerinden daha uzun taksitlerle ödeyebilirler.

Vergi ödemesi yapacak olanlar için ilk taksit dönemi mart ayında başladı. 3 ay devam edecek vergi ödemeleri Mart Nisan ve Mayıs ayı içerisinde tamamlanacak. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı başında başlayacak sonunda tamamlanacak.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZLER?

Yasal düzenleme ile bazı vatandaşlar emlak vergisi ödemelerinden muaftır. Muafiyet listesi içerisinde yer alan vatandaşların tamamı belediyelere ödeme yapmazlar. Ayrıca bilmeden bu zaman kadar ödeme yapmış olmaları durumunda ise geriye dönük iade talebi oluşturulabilir. Belediyeler talepleri incelerler ve vatandaşların muaf olduklarını tespit ederlerse geriye dönük 5 yıllık süre için ödeme yaparlar.

Peki kimler emlak vergisi ödemez?

Aylığı dışında geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler, vefat eden emekli, gazi, engelli yakınları brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf bulunuyor. Muafiyet için ücret, ticari, mesleki, işyeri, konut kira, faiz geliri olmaması gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NEREYE YAPILIR?

Gayrimenkulleri için vergi ödemesi yapacak olan vatandaşların ilk tercihleri online ödeme kanalları. Birçok belediye başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden online ödeme işlemleri sunuyor. Vatandaşlar gayrimenkullerinin bulundukları ilçe belediyesinin web sitesini ziyaret edebilir, emlak vergisi ödemeleri için online ödeme seçeneği sunulmuşsa ödemelerini kart ile yapabilir.

Online ödeme yerine elden ödemeyi tercih edecekler için ise belediyelerin emlak birimlerinde yer alan veznelere gidilerek ödeme yapılabilir.