Evi Hor Kullanan Kiracıdan Tazminat Almak İçin Ev Sahipleri Ne Yapmalıdır?

Kiracıların evi hor kullanmaları durumunda ev sahipleri gerekli yasal yollara başvurarak tazminat alabiliyorlar. Peki ev sahibi kiracıdan tazminat alabilmek için hangi işlemleri yapmalıdır?
Evi Hor Kullanan Kiracıdan Tazminat Almak İçin Ev Sahipleri Ne Yapmalıdır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında oluşabilecek anlaşmazlıklardan birisi de kiracının evi hor kullanmasından kaynaklanmaktadır. Evi hor kullanarak eve zarar veren kiracı buı zararı karşılamakla mükelleftir. Ancak genellikle kiracılar bu zararı karşılamayı istememektedirler. Bu durumda da ev sahipleri mağdur olabilmektedirler. Bu mağduriyetliğin ortadan kalkması için ise ev sahipleri çok dikkatli olmaları gereken bir hukuki süreç başlatmalıdırlar.

HOR KULLANILAN EV İÇİN EV SAHİPLERİ NE YAPABİLİR?

Hor kullanılan bir ev için ev sahibinin ne yapabileceğine geçmeden hukuken hor kullanmanın ayrıntılarına bakılması gerekmektedir. Bir kiralık evde yıllardan dolayı oluşan eskimeler hor kullanma kapsamına girmemektedir. Olağan yıpranmadan dolayı kiracılar sorumlu tutulamazlar. Ancak bunun ötesinde eve zarar verilmişse öncelikle kiracının evden çıkışının beklenmesi gerekmektedir. Yargıtay'a göre kiracı evden çıkmamışsa verdiği hasarı yaptırma imkanına hala daha sahiptir.

Kiracı evden çıkmaya karar verdiğinde ve ev sahibine bildirim yapıldığında ev sahipleri evlerinde hasar tespit tutanağı tutmalıdırlar. Bu tutanak olmazsa ev sahibinin kiracıdan tazminat talep etmesi oldukça zor olacaktır. Hatta hasar tespit tutanağına komşıuların şahit olarak eklenmesi yargılama aşamasında büyük katkı sağlayacaktır. Lakin kiracılar genellikle bu hasar tespit tutanağının tutulmasına taraf olmayabiliyorlar. Ev sahipleri o durumda da kiracı evden çıktıktan hemen sonra bu tutanağı tutabilir.

Ev sahibi hasar tespit tutanağı ile mahkemeye başvurarak kiracı aleyhine tazminat davası açabilir. Delillendirilen ev sahibinin iddialarının neticesinde evde oluşan hasarlar için mahkeme tarafından kiracı tazminata mahkum edilebilmektedir. Bu şekilde ev sahibinin oluşan mağduriyetliği ortadan kalkmaktadır. Bu duruma gelmemek için kiracıların eve verdikleri hasarları karşılamaları daha mantıklı olacaktır. Mahkeme aşamasına geçilirse bir de mahkeme masrafları kiracılarca karşılanması gerekebiliyor.

Emlak365.com