Evi Olan Kiracının Kira Sözleşmesi Bu Gerekçe İle Sona Erer Mi?
Kiracılar ile ev sahipleri arasında son dönemlerde kira sözleşmesinin sona erdirilmesi tartışmaları zirve yaptı. Bazı ev sahipleri mevcut kiracılarını evden çıkarıp yerlerine daha yüksek kira bedeli ile yeni kiracılar bulmayı tercih ediyorlar. Bundan dolayı da kiracının evden çıkması için gerekçe üzerine gerekçe üretiyorlar. Bir kiracının ev sahibi olması kira sözleşmesini sona erdirir mi? Kiracının evinin olması kira sözleşmesinin feshi için haklı gerekçe midir?
KİRACININ EVİ VARSA KİRA SÖZLEŞMESİ NE OLUR?
Kiracının evinin olması kira sözleşmesinin feshi ile alakalı bir etkide bulunması teknik olarak mümkün değildir. Ancak istisnai durumlar bunun dışında değerlendirilmektedir. Kiracının ev sahibi olmasının kira sözleşmesinin sona ermesine neden olması normal şartlarda mümkün değildir. Mülkiyet hakkı kanun kapsamında korunmaktadır ve herkesin mülk sahibi olması devlet güvencesindedir. Kiracının mülk sahibi olduğu için zarar görmesi, kira sözleşmesinin feshi söz konusu dahi olamaz.
Kiracının ev sahibi olmasının kira sözleşmesi ile alakası olmazken burada bir istisnai durum bulunmaktadır. Eğer kiracının kiralamış olduğu evin bulunduğu yerleşim yerinde bir evi varsa ve kira sözleşmesi yapılmadan önce bunu ev sahibine söylememişse kira sözleşmesi sıkıntıya girmektedir. Ev sahibi kira sözleşmesi yapılmış olan kiracısının aynı yerleşim yerinde evi olduğunu öğrenirse kira sözleşmesini haklı olarak sona erdirebilecektir. Karşılıklı güvenin istismar edilmesinden dolayı yasalar böyle bir durumda kira sözleşmesinin sona ermesine olanak vermektedir.
Kiracı evi kiralamadan önce ev sahibine yakın bir muhitte evi olduğunu söylerse kira sözleşmesi herhangi bir zarar görmez. Kiracı kiracılık dönemini devam ettirirken ev satın alabilir. Böyle bir durumda da kira sözleşmesi fesih işlemi yapılamaz.