Evi Olmayanları Üzen Rakamlar! Daire Maliyetleri Giderek Artıyor

Kendi evi olmayanlar daha uygun fiyatlar için sürekli araştırma halinde olurken yaşanan küresel sorunlar inşaat sektöründe maliyetlerin sürekli artmasına neden oluyor.
Evi Olmayanları Üzen Rakamlar! Daire Maliyetleri Giderek Artıyor

Küresel piyasalar birçok olumsuz etmenin pençesinde. Pandemi sürecinin oluşturduğu hammadde, üretim, tedarik sorunlarına son dönemlerde tüm dünyada etkili olan yüksek enflasyon eklenmişti. Piyasalar son olarak ise Rusya Ukrayna savaşının oluşturduğu kriz ile karşı karşıya kaldılar.

Uluslararası piyasalarda oluşan sorunlar yurtiçinde çok ciddi şekilde hissediliyor. Öyle ki küresel piyasalarda dolar bazlı artan fiyatlar yurtiçinde hem dolar kurunun etkisiyle hemde gelen zam ile yükseliyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YÜKSEK MALİYET SORUNU

Küresel piyasalarda oluşan tüm bu sorunlar inşaat sektöründe yüksek maliyet sorununa neden oldu.

Rusya Ukrayna savaşı öncesinde 750 Dolar bandında olan bir ton demir, savaşın etkileri ile 950 Dolar seviyelerine kadar tırmanmış durumda. Savaş öncesinde dolar kuru 13.50 TL iken şu sıralar 14.70 TL sınırına dayanmış durumda.

Gelen bu zamlar ise inşaat sektöründe son dönemlerin en yüksek artış oranlarının yaşanmasına neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı dönemine ilişkin inşaat maliyet endeks verilerini açıkladı. İlan edilen son verilere göre; inşaat maliyetleri aylık bazda yüzde 15,24 artış gösterdi. Bunun oranlar ile birlikte maliyet artışları yıllık bazda ise 79,91 seviyesini gördü.

Yine TÜİK inşaat endeksi rakamlarına göre; malzeme endeksi yüzde 10,12, işçilik endeksi yüzde 33,83 oranında yükselmiş oldu. Bunun yanında yıllık bazda bu oranlar malzeme endeksinde yüzde 98,20, işçilik endeksinde ise yüzde 41.02 oranında arttı.

KONUT SEKTÖRÜNDE FİYATLAR ARTABİLİR

Sektör içinden gelen açıklamalar ise ev fiyatlarının bu maliyet artışlarına dayanamayacağı yönünde. Firmaların yeni dönem ev satışları, yeni maliyetler üzerinden olacağındna konut fiyatlarında gözle görülür artışların olabileceği değerlendiriliyor.