Evinde kedi köpek besleyenler dikkat! 31 Aralık tarihine kadar yaptırmayanlar 1634 TL para cezası ödeyecek

Evcil hayvanı olanlara kritik uyarı geldi! 31 Aralık 2022 tarihine kadar bunu yaptırmayanlar 1.634 TL para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Köpeklere, kedilere çip taktırmak zorunlu mu, mikroçip takma zorunluluğu var mı?
Evinde kedi köpek besleyenler dikkat! 31 Aralık tarihine kadar yaptırmayanlar 1634 TL para cezası ödeyecek

Evinde kedi köpek besleyenlere, evcil hayvanı olanlara kritik uyarı yapıldı. Pet hayvanlarının kimliklendirilmesi uygulaması kapsamında son tarih yaklaşırken kedi ve köpeklere çip taktırma zorunluluğu için geri sayım başladı. 

Hatırlanacağı üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenleme ile pet hayvanlarına çip taktırma zorunluluğu getirilmişti. Sahipli hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçmek için başlatılan uygulama ile aynı zamanda evcil hayvanı kaybolan kişilerin de bulmaları kolaylaştırılmıştı. 

PET HAYVANLARINA ÇİP TAKTIRMA ZORUNLULUĞU! KEDİ VE KÖPEKLERE MİKROÇİP TAKMA ZORUNLU MU?

Sahipli olan kedi ve köpeklere mikroçip takma zorunluluğu getirilen yasal düzenleme hakkında açıklama yapan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım bunun yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak yapmayan kişilere para cezası kesileceğini söyledi. Sahipli evcil hayvanlar için getirilen zorunluluk ile evinde gelincik, köpek ve kedi besleyen kişilere mikroçip taktırmaları için 31 Aralık 2022 tarihine kadar süre verilmişti. 

Evinde kedi köpek besleyenler dikkat! 31 Aralık tarihine kadar yaptırmayanlar 1634 TL para cezası ödeyecek

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım konu hakkında yaptığı açıklamasında "Pet hayvanlarının kimliklendirilmesi için son tarih 31 Aralık. 2023 yılına kadar hayvanlarını kimliklendirmeyen hayvan sahipleri, 2022'de 1634 lira olan 2023'te de belirlenecek idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler" diyerek söz konusu parasal cezanın daha da arttırılacağını hatırlattı. 

KEDİLERE, KÖPEKLERE ÇİP NEDEN, NASIL TAKILIR, MİKROÇİP TAKTIRMA ÜCRETİ KAÇ TL?

Söz konusu işlem pek çok evcil hayvan sahibi tarafından endişe yaratırken Yıldırım bu işlemin ağrısız olduğunu belirterek "İnsanlardaki kimlik numarasına benzer 15 haneli bir rakamın olduğu mikroçipi dostlarımıza yerleştiriyoruz. Daha sonra da dostlarımıza hiçbir sorun yaratmıyor. Aksine faydaları var" diyerek evcil hayvanların kaybolması ya da kaçırılması durumunda kolaylıkla bulunduğunu söyledi. 

İşlemin fiyatları ise illere göre belirlenirken yaşadığınız ilde yer alan veteriner hekim muayeneleri üzerinden bilgi alabilirsiniz. Ancak genel bir fiyat bilgisi vermek gerekirse ortalama fiyatların 120 TL ile 350 TL arasında değiştiği belirtiliyor. Çip takılan hayvanlar için bakanlık tarafından pasaport benzeri kimlik belgesi verilecek ve bu belgenin dışındaki tüm belgeler geçersiz olacak.