Evinde Tertip ve Düzenden Ödün Vermeyenlerin Stili: Marie Kondo Yöntemi
Yayınlanma:
18 Temmuz 2022 Pazartesi 13:24
Güncelleme:
03 Ekim 2022 Pazartesi 09:59
Hayatının her alanında tertip ve düzenden ödün vermeyenlerin aynı düzeni evlerinde de sağlamak için kullanabilecekleri dekorasyon yöntemlerinden biri Marie Kondo yöntemi. Bu yöntemle evinize düzen gelecek.
1 6
Tüm hayatında olduğu gibi yaşam alanında da tertip ve düzenden yana olanlar için Mario Kondo tarafından ortaya koyulan yöntem ev düzenleme sanatı olarak biliniyor. Bu şekilde yapılan düzenleme ve dekorasyonlara Konmari tekniği deniliyor. Bu yöntem Japon düzenleme yöntemi olarak da biliniyor.
2 6
Bu tekniğin temel amacı yaşam alanını daha huzurlu hale getirmek. Kişilerin eşyaya hizmet etmesinin aksine eşyadan keyif almasını amaçlıyor. Yaşam alanında düzen sağlanarak kişiler fazla eşyalardan kurtulabilir. Böylece evde yeni eşyalara yer açılır. Bir nevi değişim de dönüşüm sanatı da denilebilir.
3 6
Mario Kondo yöntemini uygulamadan önce kişinin neden bu yöntemi tercih ettiğini bilmesi gerekir. Karar aşamasından sonra eyleme geçmek gelir. Bu teknik Japonların düzenli olma felsefesinden yola çıkmaktadır. Yöntemi uygulamaya geçmeden önce nasıl bir ev istenildiğine karar verilmesi gerekir.
4 6
Ev düzenleme işine başladıktan sonra bu işin tek seferde yapılması gerekir. Düzenleme yapılırken evde kişilere iyi gelmediği düşünülen ne kadar eşya varsa atılması, enerjisi sevilen eşyaların ise evde tutulması ön plandadır. Eşyaların gruplara göre ayrılması ve sürekli kullanılan eşyaların erişilebilir olması gerekir.
5 6
FAZLA EŞYALARDAN VE KİTAPLARDAN KURTULUN
Marie Kondo'nun düşüncesinde sadece bize mutluluk veren eşyaları saklamamız gerekiyor. İlk yapılması gereken eylem fazla kıyafetlerden kurtulmak. Geriye kalan kıyafetlerin de askılar ve kıyafet yönleri aynı olacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.
6 6
Kondo'ya göre insanlar kitapları gereğinden fazla saklıyor. Saklanması gereken kitapların tıpkı kıyafetlerde olduğu gibi neşe veren ve ışıltılı kitaplar olması gerektiği düşünülüyor. Kullanılmayan kitapların sahaflara satılmasını, kütüphanelere bağışlanmasını öneriyor.