Eviniz depreme dayanıklı mı? Deprem raporu nasıl alınır, masrafı kaç TL'dir?

Deprem felaketinin yaşanmasının ardından insanlar evlerine nasıl deprem raporu alabileceklerini merak ediyorlar. Deprem raporu kaç TL’ye alınır? Ücretsiz deprem raporu alınır mı? Deprem raporunda bina hasarlı çıkarsa ne olur?
Eviniz depreme dayanıklı mı? Deprem raporu nasıl alınır, masrafı kaç TL'dir?

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından insanlar aileleriyle beraber yaşadıkları evlerin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını merak etmeye başladılar. Bunu öğrenmenin yolu da oturulan evler için deprem raporu almak oluyor. Evin bulunduğu binanın depreme karşı güvenli olup olmadığı uzman ve yetkili birimlerce yapılacak çalışma sonucunda elde edilebiliyor.

DEPREM RAPORUNU KİMLER VEREBİLİR?

Bir evin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını kişilerin belirlemelerine imkan yoktur. Bunun içöin uzman bir ekibin detaylı bir şekilde evi incelemesi gerekir. Ancak uzman olunması da tek başına deprem raporu hazırlayabilmek için yeterli değildir. Her şirket veya kurum deprem dayanıklılığı konusunda yetkin değildir. Bunun için 6306 sayılı yasa kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından o kuruma veya şirkete yetki verilmiş olması gerekiyor. Ayrıca belediyeler de bu raporu verebilirler.

DEPREM RAPORU KAÇ TL’YE ALINIR?

Evlerin dayanıklılığı ve depreme karşı durumunu detaylıca ölçen ve uzmanların teknik çalışması olan deprem raporunu almak belirli bir maliyet gerektirmektedir. Bu konuda standart bir fiyatlama uygulaması bulunmamaktadır. İstanbul için bazı şirketlerden alınan fiyatların ortalamasına göre 10 daireli bir bina için 100 Bin TL’lik bir fiyat isteniyor. Bu fiyatın üzerine bir de KDV ekleniyor. Çoğu vatandaş için oldukça maliyetli olan bu uygulamanın maliyetsiz çözümleri de bulunabiliyor.

İBB BEDAVAYA TESPİT EDİYOR

Binaların depreme karşı dayanıklılığının teknik ölçümünü yapan deprem raporu masraflı bir iş olsa da ücretsiz bir şekilde bunu yaptırabilme imkanı da var. Belediyeler bu hizmeti vatandaşlara ücretsiz şekilde verebiliyorlar. Ancak her belediye bu imkanı sağlamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda vatandaşlara ücretsiz deprem raporu alma imkanı sağlıyor. Hatta binanın riskli olması durumunda kentsel dönüşüm için de İBB tarafından özel imkanlar sağlanabiliyor.

DEPREM RAPORU AĞIR HASARLI OLURSA NE OLUR?

Bir bina için yetkili kuruluşlardan veya şirketlerden ağır hasarlı raporu alınması durumunda ne olacağı merak ediliyor. Bu konuda özellikle imkanı olmayan vatandaşları zorlayacak gelişmeler yaşanabiliyor. Öncelikle hasarlı binalarda vatandaşların yaşamaya devam etmelerine izin verilmiyor. Kentsel dönüşüme zorunlu olarak girecek olan evler için çok sınırlı kira yardımı yapılabiliyor. Ancak kısa bir süre içerisinden hasarlı evlerin kentsel dönüşüme girmeleri gerekiyor.