Evinizin altından fay hattı geçiyor olabilir! Deprem riski en yüksek ilçeler hangileri, depremde en çok hasar gören binalar hangileri?
Özellikle de kalabalık yerleşim yerlerinin büyük bir bölümünün aktif fay hattı üzerinde yer aldığı Türkiye'de ne yazık ki riskli bina sayısı bir türlü kentsel dönüşüm çalışmaları ile yenilenememişti. Pek çok bölgede rant savaşları nedeni ile ya kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayamamış ya da yarım kalmıştı. Özellikle de İstanbul bu konuda en çok sorunun yaşandığı şehir olarak öne çıkmıştı.
Büyük bir depremin her an vurma riskinin bulunmasına rağmen İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları sekteye uğramış, Fikirtepe başta olmak üzere pek çok bölgede kentsel dönüşüm projeleri yarım kalmıştı. Son dönemde hem bakanlık hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilse de yine de riskli bina sayısında istenen düşüş yaşanmamıştı.
DEPREM PROFESÖRÜ UYARDI: MİNUMUM 7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM İSTANBUL'U YERLE BİR EDEBİLİR!
Konu hakkında açıklama yapan Bilim Akademisi Kurucu üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür "Marmara'da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999'dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasılık 2029'a kadar olduğuna göre, biz işin son evresine geldik. Marmara'nın altındaki Kuzey Anadolu'nun bir bölümü olan fay kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir" diyerek son evrede olunduğunu söyledi.
Deprem riski yüksek ilçeler hakkında da açıklama yapan Naci Görür Avrupa yakasında zemin farkından dolayı riskin daha yüksek olduğunu belirterek "Avrupa yakasında Haliç'ten Marmara kıyılarından Silivri'ye kadar, Avcılar, Zeytinburnu, Tarihi Yarımada'da dahil, Büyükçekmece, Küçükçekmece önemli hasar alır. Anadolu yakası göreceli olarak zemin açısından biraz daha sağlam" diyerek riskli ilçeleri açıkladı.
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU SORGULAMA MTA E-DEVLET?
Deprem hattında oturup oturmadığınızı sorgulama için E-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. MTA fay hattı sorgulama yazarak ulaştığınız ekranda dirifay seçeneği üzerinden oturduğunuz bölgeden aktif fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz. Ne yazık ki pek çok şehrimiz aktif fay hattı üzerinde ya da yakınında yer almaktadır.
DEPREMDE EN ÇOK HANGİ BİNALAR ZARAR GÖRÜR, RİSKLİ YAPI TESPİTİ NASIL YAPILIR?
1999 senesinden önce yapılan binaların tümü riskli yapı olarak kabul edilmekte olup bu binalar için belediyelere başvuru yapılarak riskli yapı denetimi yapılması tavsiye edilmektedir.