Eylül ayı resmi kira artış oranı konutlarda yüzde 25 oldu kiracıların 3 aylık kirası ceplerinde kaldı!

Hükümet tarafından alınan kararla konutlarda kira artış oranı için yasal zam sınırı olarak yüzde 25 sınırının uygulanmasına karar verilmişti. Yapılan düzenleme sayesinde kiracıların 3 aylık kiraları ceplerinde kalmış oldu.
Eylül ayı resmi kira artış oranı konutlarda yüzde 25 oldu kiracıların 3 aylık kirası ceplerinde kaldı!

Ev kiralarında yaşanan rekor yükseliş sonrasında vatandaşın geçim derdi daha da artmış, hükümet dar gelirli vatandaşları korumak adına kiralara yasal zam sınırı oranı için yeni düzenlemeye gidileceğini açıklamıştı. Hatırlanacağı üzere ülkemizde enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeniyle ilk olarak yapılan yasal düzenleme ile daha yüksek olan 12 aylık ÜFE oranı yerine TÜFE rakamının kullanılmasına karar verilmişti. 

Ne yazık ki pandemi sonrasında enflasyon rakamlarında son derece sert bir yükseliş yaşanmış, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de rekor yükselişler yaşanmıştı. Hem enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş hem de boş kiralık ev kıtlığı yaşanması ile ev kiralarında da rekor rakamlar istenmeye başlanmıştı. 

EV KİRALARINA YENİ DÜZENLEME İLE KİRACILAR NE KADAR AVANTAJ ELDE ETTİ?

Devam eden kira sözleşmesi için hatırlanacağı üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üçlü toplantı yapmış, yapılan toplantı sonrasında kira artış oranı için yeni düzelemeye gidilmesine karar verilmişti. Kira artış oranı 12 aylık TÜFE oranı yerine Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 rakamı üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı. 

Eylül ayı resmi kira artış oranı konutlarda yüzde 25 oldu kiracıların 3 aylık kirası ceplerinde kaldı!

TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması işyeri olarak kabul edilen ofis, büro ve depo gibi ticari taşınmazlar için kullanılmaya başlanırken konutlarda bu oran yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 54,69 olarak gerçekleşirken bu oran üzerinden kiracıların yasal düzenleme sayesinde elde ettiği avantajda belli oldu. 

Aylık kirası bin TL olan bir kiracı yüzde 25 zam oranı ile 250 TL zam yaparken değişiklik yapılmasaydı kirasına 546,90 TL zam gelecek. Bir aylık kira artışı zam oranı farkı 296,90 TL olarak gerçekleşirken bu da 12 aylık kira bedelinde 3 bin 562,82 TL 'lik indirim elde edilmesini sağladı. Yani kiracılar yasal düzenleme sayesinde 3,5 kira avantaj elde etmiş oldu.