Fahiş Zam Yapılan Aidatlara Mahkeme Yolu Gözüktü! Aidat Zammına İtiraz Nasıl Yapılır?

2022 site aidat zamları can yakmaya devam ediyor. Aidata ne kadar zam yapılabilir, yüksek aidat nereye şikayet edilir, yüksek site aidatına itiraz nasıl yapılır, site aidatı zam oranı 2022 ne kadar?
Fahiş Zam Yapılan Aidatlara Mahkeme Yolu Gözüktü! Aidat Zammına İtiraz Nasıl Yapılır?

2022 zam yağmuru ile başlarken asgari ücret, elektrik ve doğalgaz zammı sonrası sitelerde de aidat zammı krizi yaşanmaya başlanmıştı. Site yönetimleri gelen zamları gerekçe göstererek 2022 site aidatı zam oranı için yüksek rakamlar talep ederken vatandaşlar yüzde 100'leri aşan zamlara tepki göstermişti.

Site yönetimleri ile site sakinleri yüksek zamlar nedeni ile karşı karşıya kalmaya devam ederken bazı sitelerde aidat rakamlarının kira tutarlarını bile aşması üzerine vatandaşa mahkeme yolu gözüktü. Peki, yüksek aidat zammına nasıl itiraz edilir, site aidat zammı neye göre belirlenir, site aidat zammı neye göre belirlenir?

SİTE AİDAT ARTIŞINA İTİRAZ! SİTE AİDATLARI NEDEN YÜKSEK?

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış olduğu açıklama ile asgari ücrete yüzde 50 zam yaptıklarını duyurmuştu. Asgari ücrete yapılan yüksek zam nedeni ile sitelerde kapıcı ve güvenlik görevlisi olan binaların maliyetleri artarken birde buna eklenen yüksek doğalgaz ve elektrik zamları yönetimlerin site aidatlarında artışlara gitmesine neden olmuştu.

Fahiş Zam Yapılan Aidatlara Mahkeme Yolu Gözüktü! Aidat Zammına İtiraz Nasıl Yapılır?

Bazı sitelerde yaşanan artış cepleri zorlamaya başlarken kira tutarına yaklaşan aidat rakamları nedeni ile hem ev sahipleri hem de kiracılar zorlanmaya başlanmıştı. Site yönetimleri aidata gelen zamları elektrik, doğalgaz ve asgari ücrete gelen zamlar olarak gösterdi.

Fahiş Zam Yapılan Aidatlara Mahkeme Yolu Gözüktü! Aidat Zammına İtiraz Nasıl Yapılır?

SİTE AİDAT ARTIŞ ORANI 2022!

Sitelerde aidat zam oranı için kira artış oranı gibi devlet tarafından uygulanan resmi yasal zam oranı bulunmamaktadır. Site yönetimleri makul oranlarda ve site yönetim toplantısı yapılarak bu rakamı çoğunluk oyu ile belirler. Ancak, toplantıya katılmayan kişiler olması durumunda bu oran çoğunluk yakalanarak bazen yüksek belirlenebilmektedir.

YÜKSEK AİDAT NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, AİDAT ZAMMINA İTİRAZ NASIL YAPILIR?

Konu hakkında yapılan açıklamada site yönetimlerinin değişmesi için 5'te 4 oranında çoğunluk kararı alınması gerektiği belirtilirken site adiat zammına itiraz için site yönetimine talebin iletilmesi gerektiği, talebe göre yüksek aidatta ısrarcı olunması durumunda ise mahkemeye başvuru yapılması gerektiği belirtildi.

Yüksek aidata itiraz için rakamı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde ya da her türlü koşulda 6 ay içerisinde taşınmazın adresinin bağlı olduğu Sulh Hukuk Mahkemesi üzerinden dava açılmaktadır.