Fay Yasası Geliyor! Yakın Zamanda Deprem Riski Yüksek Olan İller Açıklandı, 24 İlde En Az 7 Şiddetinde Deprem Bekleniyor

Fay Kanunu ne zaman çıkacak? Türkiye'de deprem riski yüksek olan iller deprem haftası ile gündeme taşındı. Hangi illerde deprem bekleniyor, diri fay hattı haritası 2022 riskli iller hangileri?
Fay Yasası Geliyor! Yakın Zamanda Deprem Riski Yüksek Olan İller Açıklandı, 24 İlde En Az 7 Şiddetinde Deprem Bekleniyor

Türkiye diri fay haritası verileri ile deprem riski yüksek olan iller bir kere daha gündeme geldi. Deprem Haftası nedeni ile Kandilli Rasathanesi ve pek çok kuruluş etkinlikler düzenlerken gözler bir kere daha Beklenen Büyük İstanbul Depremi olmak üzere her an büyük bir deprem olması beklenen riskli iller açıklandı.

Konu hakkında bir açıklamada Adıyaman Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Özdemir tarafından yapıldı. Yaşanacak depremin büyük bir afete dönüşmesini engellemek için acil önlem alınması gerektiğini belirten Özdemir deprem riski yüksek olan illerin sayısını 24 olarak duyurdu.

HANGİ İLLERDE DEPREM BEKLENİYOR?

Her gün yeni bir depremin yaşandığı Türkiye'de deprem riski yüksek olan illerde acilen önlem alınması gerektiği bir kere daha vurgulanırken Özdemir yaptığı açıklamasında depremin bir doğa olayı olduğunu, insan varlığı nedeni ile afete dönüştüğünü söyledi. Dünyada gelişen teknoloji ile insanların artık 7 ve üzeri şiddetinde depreme dayanıklı konutlar üretebildiğini belirten Özdemir Türkoğlu Gölbaşı segmenti 7 ve üzeri bir deprem üretmektedir ki yakın zamanda burada bir depremin olma riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu.

Fay Yasası Geliyor! Yakın Zamanda Deprem Riski Yüksek Olan İller Açıklandı, 24 İlde En Az 7 Şiddetinde Deprem Bekleniyor

Türkiye'de 485 diri fay hattı olduğunu belirten Özdemir 24 şehrin ve yüzlerce ilçenin bu fay hatlarının üzerinde ya da yakınında olduğunu belirterek "Birçok ilimizin ve irili ufaklı yerleşim merkezinin üzerinde bulunduğu diri faylar konusunda uzman jeoloji mühendisleri tarafından ‘paleosismoloji’ çalışmaları ile araştırılmalı, imar planlarına işlenmeli ve ‘fay yasası’ acilen çıkarılmalıdır" diyerek fay yasasının çok acil olarak çıkartılması gerektiğini söyledi.

Yapı denetim sistemi içerisinde Jeoloji Mühendislerinin kadrolu olarak çalışmadığı bir sistemde yapı güvenliği denetiminin sağlanamayacağını belirten Özdemir ilk olarak meclisin acil olarak Fay Yasası'nı çıkarması gerektiğini, geç kalınan her günün deprem riskini arttırdığı uyarısında bulunarak depremin yaklaştığını ve en az 7 şiddetinde meydana geleceğini belirterek önlem alınmasını istedi.

FAY YASASI NEDİR, NEDEN ÖNEMLİ?

FAY YASASI ÇIKARSA ETKİLENECEK OLAN 18 HANGİSİ, HANGİ İLLER LİSTEDE?

Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Bursa, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Hakkari, İzmir, Sakarya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Kütahya, Yalova.