Fiyat Farkı Düzenlemesinde Değişiklik İsteyen Müteahhitlerden Kamu Yatırımları Durur Uyarısı!
İnşaat sektöründe meydana gelen maliyet artışları özellikle kamuya iş yapan kamu müteahhitlerini oldukça zor durumda bıraktı. Bundan dolayı müteahhitler uzun zamandır bir fiyat farkı düzenlemesi yapılmasına dair beklentiye girdiler. Bu konuda hükümetin yürüttüğü çalışma kanun değişikliği teklifi halinde TBMM Başkanlığı'na sunulduktan sonra Plan ve Bütçe Komisyonu'Nda da görüşüldü.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren davetli olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na giderek müteahhitlerin isteklerini dile getirdi. Düzenlemedeki eksik yanlara vurgu yapan Erdal Eren yaşanan soruna tatmin edici bir çözüm bulunamazsa çok sayıda şirketin iflas edeceğini belirtti.
FİYAT FARKI DÜZENLEMESİ İÇİN SÜRE İTİRAZI
TMB Başkanı Erdal Eren sorunun çözümü için 3 farklı öneride bulunarak, "Kanun değişikliğinde ön görülen 6 aylık fiyat farkı değişikliği 2021 yılının tamamını kapsamalıdır. İlave fiyat farkı endeks değişimleri piyasa hareketleri ile eşitlenene kadar 2022 yılı için de geçerli olmalıdır. Ayrıca hiç başlamamış veya yüzde 50'den az ilerlemiş işler için de şartsız tasfiye hakkı tanınmalıdır." dedi.
Yaşanan maliyet artışını rakamlarla açıklayan TMB Başkanı Erdal Eren, "Mayıs 2020'den Aralık 2021'e kadar ortalama girdi maliyetleri yüzde 277 arttı. Sözleşmelere dayalı olarak firmalara ödenen fiyat farkı ise yüzde 120 oldu. 2021 yılında da malzeme fiyat artışı oranı yüzde 146 iken ÜFE artış oranı yüzde 78 oldu. Neredeyse yüzde 100'ün üzerinde artan bir maliyet var. Batmakta olan müteahhit yalnızca kendi servetini batırmıyor. Tedarikçileri de batırıyor ve çalıştırdığı işçiler de işsiz kalıyor. Türkiye'de inşaat sektörü yüzde 7'lik bir istihdamı karşılıyor." ifadelerini kullandı.
KAMU YATIRIMLARI DURUR UYARISI
Taleplerin kabul görmesi halinde projelerin devam edebileceğini söyleyen Erdal Eren," Düzenleme bizim taleplerimiz dikkate alınmadan bu şekliyle geçerse müteahhitlerin yarısından fazlası tüm mal varlıklarını kaybetme endişesi ile teminatlarını yakmayı göze aldılar. Bu kamu yatırımlarının durması anlamına gelir. Bizim isteğimiz henüz projesine başlamamış veya yüzde 50'nin altında gerçekleştirmesi olan işlerde müteahhitlere tasfiye imkanı verilmesidir. O zaman artık gücü kalmamış, batma noktasına gelmiş müteahhitler hiç değilse canlarını kurtarırlar. Bazı işler acl işler değil ve bunların kamuya da yararı olurç Bu işlerin ihaleleri uzun süre yapılmazsa kamu üzerindeki yük de hafifler." şeklinde konuştu.