Fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye hakkı alamayan Kamu Müteahhitleri Ankara’da miting düzenleyecek

Demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat malzemelerine gelen rekor zam kamu müteahhitlerini zarara uğramıştı. Kamu müteahhitleri Ankara’da alana iniyor...
Fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye hakkı alamayan Kamu Müteahhitleri Ankara’da miting düzenleyecek

İlk olarak 2018 senesinde patlak veren Rahip Brunson krizi ile yükselen dolar kurundan büyük zarara uğrayan inşaat sektörü fiyat farkı ve tasfiye hakkını gündeme taşımıştı. O tarihten bu yana hem dolar kuru hem enflasyon oranları hem de enerji maliyetlerinde ki artış demir, hazır beton ve çimento fiyatlarında rekor yükselişler yaşanmasına neden olmuştu.

Sözleşme imzalayarak iş alan kamu müteahhitleri bu süreçte zor durumda kalmış, devam eden işlerde büyük zararlara uğramıştı. Artık günlük olarak gelen zamlarla mücadele edemeyen kamu müteahhitleri seslerini duyurmak için sahaya inme kararı aldı.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ ANKARA’DA ALANA İNME KARARI ALDI

Devam eden işlerde sözleşme şartları ile projeleri tamamlama imkanı kalmayan kamu müteahhitleri süreçte talep ettikleri fiyat farkı ve tasfiye kararnamesi için bekledikleri müjdeli haberi alamamıştı. Çıkarılan fiyat farkı ağır şartları nedeni ile eleştirilere konu olurken pek çok müteahhit bu haktan yararlanamamıştı.

Batıyoruz diyen kamu müteahhitleri seslerini duyurmak için Ankara’da eylem yapmaya karar verdi. Mağdur durumda bulunan müteahhitler Türkiye Müteahhitler Platformu adı altında bir araya gelirken 25 Ekim Salı günü Ankara’da eylem yapacaklarını açıkladılar. Yapılan açıklama da "Ayakta kalmak, hayatta kalmak istiyoruz” sloganı ile tüm müteahhitler eyleme davet edildi. Konu hakkında açıklama yapan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile mağdur olduklarını belirterek "Şu anda iş yapan müteahhitlerin yüzde 30’unun teminat mektubu ya yandı ya da yanacak. Yaklaşık 50 bin müteahhidin kamuyla çalıştığını düşünürsek bu önemli bir oran” diyerek fiyat farkının revize edilmesi gerektiğini söyledi.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ NE YAPILMASINI İSTİYOR?

Tarih sınırlaması olmaksızın devam eden tüm projelere gerçek maliyet üzerinden fiyat farkı verilmesi,

Fiyat farkı alamadığı için işi bırakmak zorunda kalan müteahhitlerin yanan teminatlarının iade edilmesi ve ihale yasağının kaldırılması,

Fiyat farkı alan kamu müteahhitlerine işlerini tamamlamalarını sağlamak amacı ile ek süre verilmesi,

Fiyat farkı ve ek süreye rağmen yüklenici müteahhidin işi bitiremeyeceğini düşünmesi durumunda koşulsuz tasfiye hakkı verilmesi.

Yarın düzenlenecek olan eyleme geniş bir katılım olması bekleniyor.