Fiyatlar Arttı, Kamuda Devam Eden İşler Zora Girdi! İnşaat Sektörü Durma Noktasına Geldi

İnşaat maliyetlerinde yaşanan rekor artış tüm hızı ile devam ederken yaşanan yükseliş kamuda devam eden işleri de zora soktu. Pek çok proje durma noktasına gelirken, ihale iptalleri sürüyor.
Fiyatlar Arttı, Kamuda Devam Eden İşler Zora Girdi! İnşaat Sektörü Durma Noktasına Geldi

Her sene olduğu gibi bu senede yılbaşında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu tarafından belirlenen inşaat birim fiyat listesi 2022 yılında büyük bir krize neden oldu. Belirlenen fiyatlar inşaat maliyet endeksi ve enflasyonda yaşanan yükseliş nedeni ile gerçek rakamların son derece altında kalırken bu da kamu projelerinin durma noktasına gelmesine neden oldu.

Konu hakkında açıklama yapan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sektör Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, fiyatları tek tek değerlendirerek yaşanan sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep etti. Açılan pek çok kamu ihalesine fiyatlar nedeni ile başvuru yapılmazken, pek çok ihalede iptal edilmiş, kamuda süreklilik riske girmişti.

KAMU İHALELERİ İPTAL OLUYOR, YENİ PROJELER RİSKE GİRİYOR!

Yaşanan süreç hakkında bilgi veren İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu yılbaşında belirlenen inşaat birim fiyat listesinde betonun ton fiyatının 550 lira olarak belirlendiğini ancak bu fiyatın bugün en az bin TL olarak uygulandığını belirterek "Mesela, kamu kurumları teknik olarak ihale açarken 1.000 liraya değil, 600 liraya ihale açıyor. Müteahhit de fiyatlara bakıyor, ihaleye giremiyor. Girerse de artı teklif veriyor. Gerçek maliyetler ile birim fiyat maliyetleri örtüşmüyor, ihalelere girilmemesinin ya da girip artı teklif verilmesinin sebebi bu” diyerek yaşanan sorunun çözümü için fiyatlarda düzenlemeye gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

İNŞAAT MALZEMELERİNE YÜZDE 200 ZAM GELDİ, KAMU MÜTEAHHİTLERİ İFLAS NOKTASINA GELDİ!

Kamu müteahhitlerinin ortalama yüzde 20 - 25 kar marjı ile çalıştığını belirten Tahir Tellioğlu, yaşanan zamların ise yüzde 200'e ulaştığını belirterek kamu müteahhitlerinin artık iflas noktasına geldiğini söyledi. Müteahhitler uzun süredir ek fiyat farkı ve koşulsuz fesih hakkı talep ediyordu.