Fransız deprem bilimciden korkutucu Marmara ve İstanbul depremi ile tsunami uyarısı!

Beklenen İstanbul depremi için yeni bir açıklamada Fransız deprem bilimci Le Pichon tarafından yapıldı. Marmara depremi şiddeti, nereleri etkiler, ne zaman olacak beklenen Büyük İstanbul Depremi tahmini geldi...
Fransız deprem bilimciden korkutucu Marmara ve İstanbul depremi ile tsunami uyarısı!

Fransız deprem bilimciden korkutucu Marmara ve İstanbul depremi ile tsunami uyarısı! Türkiye Kahramanmaraş depremi ile bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze gelmişti. 6 Şubat Pazartesi günü saat 04:17'de meydana gelen 7,7 şiddetindeki deprem büyük bir yıkımı da beraberinde getirmişti. 

Yaşanan depremin boyutları ilk gün ışıkları ile ortaya çıkarken 11 şehirde binlerce bina çökerken çöken binalarda arama kurtarma çalışmaları sürerken öğlen saatlerinde meydana gelen 7.6 şiddetindeki ikinci büyük deprem ile ilk depremde ayakta kalmayı başaran binalarda yıkılmış, can kaybı artmıştı. 

BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL VE MARMARA DEPREMİ ŞİDDETİ KAÇ OLACAK?

Yaşanan deprem ile 11 ilde 41 binden fazla vatandaşımız canını kaybederken binlerce kişi yaralanmış, milyonlarca kişi ise evsiz kalmıştı. Yaşanan facia sonrasında büyük bir sismik hareketlilik yaşanırken depremin diğer fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceği de merak konusu olmuştu. Özellikle de Marmara bölgesi ve beklenen büyük İstanbul depremi ile vatandaşlar endişe yaşamıştı. Konu hakkında bir açıklamada Fransız deprem bilimci Le Pichon tarafından yapıldı. 

Fransız deprem bilimci Le Pichon yaptığı açıklamasında Türkiye'nin kalbi olan İstanbul'un fay hattı üzerinden yer aldığını hatırlatarak "İstanbul'un farklı bölgeleri depremden farklı etkilenecek. Bu konuda çok sayıda Türk araştırmacı, aynı zamanda Çinlilerin de çalışmaları var. Önemli olan yapı üretme yönetmeliklerinin bu tahminlere uygun olması ve kurallara, yönetmeliklere uyulması. İnsanların saygı göstermediği, uymadığı düzenlemeler hiçbir işe yaramaz" diyerek araştırmaların bunu ortaya koyduğunu söyledi. 

MARMARA DEPREMİ İÇİN SON TAHMİN VE BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Marmara depremi için şiddet tahmini de yapan Le Pichon "Marmara’dan 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Tüm meslektaşlarımın böyle düşünmediğimi biliyorum. Onlar 2 ya da 3 deprem olacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Bölgedeki levhaların nasıl geliştiğine bakıyorum. Marmara’da fayın bütün hareketi, belli bir uzunlukta tek bir anda yapacağını görüyorum" diyerek deprem sonrasında İstanbul'da tsunami de oluşabileceğini söyledi.