Gayrimenkul Alım Satımında Yeni Dönem: Noterler Taşınmaz Sözleşmesi Düzenleyebilecek!

AK Parti tarafından meclise sunulan 6. yargı paketi kapsamında gayrimenkul sektöründe devrim gibi düzenlemenin kapıları aralandı. Kanun teklifinin yasalaşması ile tapu işlemleri notere geçiyor!
Gayrimenkul Alım Satımında Yeni Dönem: Noterler Taşınmaz Sözleşmesi Düzenleyebilecek!

Kamuoyu tarafından 6. yargı paketi adı ile anılan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve 98 Milletvekili imzası ile AK Parti tarafından meclise sunuldu. Söz konusu kanun teklifi içerisinde noterlerin, tapu bilişim sistemi vasıtasıyla, taşınmaz satış vaadi sözleşmelerini tapuya şerh edilebilmesi ve noterlere taşınmaz satış işlemleri yapma görevi verilmesi ile noter tarafından yapılan taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinden doğan zararlar için noterlerin sorumluluklarının düzenlenmesi konuları da yer aldı.

Böylelikle olarak 2019 senesinde gündeme gelen ve düzenleme kapsamına alınan pandemi nedeni ile sekteye uğrayan yasal düzenleme de tamamlanmış olacak. Kanun teklifinin meclisten geçirilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanacak. Kanun teklifinin bu şekilde yasalaşması durumunda taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi ve noterlerin taşınmaz satış işlemi yapması yetkisi konusunda yasal düzenleme gerçekleştirilmiş olacak.

TAPU İŞLEMLERİ NOTERE GEÇİYOR! KANUN TEKLİFİNDE SON DURUM NE?

Meclise sunulan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 13. ve 14. maddelerinde noterlerin tapu işlemi yapmalarının önü açıldı. Mevcut uygulamalar kapsamında söz konusu işlemler sadece Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan tapu daireleri üzerinden yapılabiliyordu.

Gayrimenkul Alım Satımında Yeni Dönem: Noterler Taşınmaz Sözleşmesi Düzenleyebilecek!

NOTERDEN TAPU İŞLEMİ ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Kanun teklifinin yasalaşmasının ardından noterden de tapu işlemi yapılabilecek. Noterlik ücreti olarak satışı yapılan taşınmazın değerine göre belirlenmek üzere en az 500 TL, en fazla ise 4 bin TL ücret ödemesi yapılacak. Taşınmaz satış sözleşmesi nedeni ile ortaya çıkabilecek zarardan işlemi gerçekleştiren noterde sorumlu tutulacak. Zararın devlet tarafından ödenmesi durumunda ise devlet, sözleşmeyi düzenleyen notere rücu edecek.

Gayrimenkul Alım Satımında Yeni Dönem: Noterler Taşınmaz Sözleşmesi Düzenleyebilecek!

Meclis Adalet Komisyonu’nda bugün görüşülmeye başlanacak olan kanun teklifinin yasalaşması durumunda noterlerde artık tapu işlemlerini yapabilecek. Notere karşı açılacak olan davalar ise tapu sicilinin bağlı olduğu yer mahkemesinde görülerek karara bağlanacak. Söz konusu uygulamanın tapu müdürlüklerinde yaşanan yoğunluğu azaltacağı belirtilirken ilk olarak pilot illerde uygulamaya alınması bekleniyor.

Haber Kaynağı: Emlak365.com