Gayrimenkul Miras Paylaşımında Kız Çocuklara Daha Az Pay Verilirse Ne Olur, Miras Bozulur Mu?

Gayrimenkul mirasının paylaşımında kız çocuklara daha az pay verilmesi hala daha sürdürülen bir gelenek olmaya devam ediliyor. Peki kız çocuklara daha az miras paylaştırılırsa ne olur?
Gayrimenkul Miras Paylaşımında Kız Çocuklara Daha Az Pay Verilirse Ne Olur, Miras Bozulur Mu?

Anne ve babanın vefat etmesi durumunda onların ana mirasçıları çocukları olmaktadır. Bazen anneler ve babalar sağlıklarında gayrimenkullerini çocukları arasında paylaştırmaktadırlar. Bazen de miras paylaşımı vasiyetname hazırlanarak yapılmaktadır. Anadolu'da sürdürülen bir geleneğe göre ise kız çocuklara miras paylaşımında erkek çocuklardan daha az pay verilmektedir. Peki böyle bir miras paylaşımı yapılırsa ne olur? Kız çocuklar bu miras paylaşımını bozabilirler mi?

KIZ ÇOCUKLARA DAHA AZ MİRAS PAYI VERİLİRSE NE OLUR?

Medeni Kanun miras paylaşımında kimin ne kadar pay alabileceğini en keskin çizgilerle belirlemiştir. Anne ve babanın 1. zümre mirasçıları onların çocuklarıdır. Çocukların mirastaki paylarında ise kız veya erkek şeklinde bir ayrım yapılmasının kanunda herhangi bir şekilde yeri yoktur. Türk Medeni Kanunu'na göre erkek çocuk mirasta ne kadar hak sahibiyse kız çocuklar da o kadar hak sahibidirler. Ancak bu kaide bazen uygulanmıyor ve erkek çocuklara kız çocuklardan daha fazla miras paylaşımı yapılıyor. Peki böyle bir durumda ne olur?

Öncelikle mirasın yasal olarak sözkonusu olabilmesi için miras bırakanın vefat etmesi gerekmektedir. Eğer anne veya baba mirasını kendisi paylaştırmış ve yaşamaya devam ediyorsa hukuken miras kavramı henüz ortaya çıkmamıştır. Bu durumda sonuç alınacak bir hukuki süreç işletilememektedir. Miras bırakanın vefat etmesi durumunda ise kendilerine daha az miras payı verildiğini iddia eden kız çocukları hukuki süreç başlatabilirler.

Miras paylaşımında kişi gayrimenkullerini istediği gibi çocukları arasında paylaştırabilir. Ancak burada çok önemli bir detay bulunmaktadır. Kişinin gayrimenkullerinde çocuklarının saklı payları bulunmaktadır. Bu saklı paylara müdahale edilip bir başka çocuğa daha fazla miras bırakmak hukuki değildir. Saklı paylar devlet güvencesindedir ve şikayet ile bu saklı pay kısmı kolay bir şekilde bozulabilmektedir. Kız çocuklarının mirastaki saklı payları erkek kardeşlerine verilmişse mahkeme yoluyla bu miras paylaşımı kısmi olarak iptal edilebilir.

Emlak365.com