Gayrimenkul Miras Paylaşımında Mirasçılıktan Çıkarılan Kişinin Miras Payı Ne Olur?
Gayrimnekuller için mira spaylaşımlarının nasıl olması gerektiğinin hukuki karşılıkları araştırma konusu yapılıyor. Bazı özel durumlarda ise kanunun ne şekilde karar verdiği ise pek sonuca bağlanamıyor. Bunlardan birisi de kişinin mirasçılıktan çıkarılması durumunda onun miras payının ne olacağı hususunda gerçekleşiyor. Mirasçılıktan çıkarılan kişinin miras payı kime kalır?
MİRASÇILIKTAN ÇIKARILAN KİŞİNİN MİRAS PAYI
Mirasçılıktan çıkarılma sık sık olmasa da yine da rastlanılan bir durumdur. Miras bırakanlar çeşitli gerekçelerle mirasçılarından birisini veya daha fazlasını mirasçılıktan çıkarmak isteyebiliyorlar. Bazen de gelişen olaylar neticesinde kanun kişileri mirasçılıktan çıkarabiliyor. Böyle bir durumun yaşanması durumunda mirasçılıktan çıkarılan kişinin mira spayının ne olacağı ise akılları karıştırıyor. Genellikle mirasçılıktan çıkarılma durumunda o miras payının diğer mirasçılar arasında paylaştırılacağı düşünülür. Yani 3 kardeş miras paylaşımı yapacaklarsa iki kardeş miras paylaşımı yaparlar şeklinde bir kanaat vardır. Ancak bunun hukuki bir geçerliliği yoktur.
Bir kişi mirasçılıktan çıkarılmışsa onun miras payı hukuka göre farklı bir şekilde paylaştırılmaktadır. Mirasçılıktan çıkarılmış kişi ölmüş kabul edilir ve onun miras hakkı altsoyuna yani çocuklarına geçer. Çocukları bu mirastan paylarını alırlar. Ancak eğer mirastan çıkarılan kişinin çocukları yoksa o zaman miras payı miras bırakanın yasal mirasçıları arasında paylaştırılır. Çocukların olmaması durumunda miras payı olağan şekilde paylaştırılmaktadır.
Bir örnek ile açıklanacak olursa bir kişinin eşi,t niteliklere sahip 6 evi ve 3 çocuğu olduğu varsayılsın. Normal bir miras paylaşımı sadece çocuklar arasında yapılacaksa her birine 2 ev miras olarak kalacaktır. Mirasçılardan birisinin mirasçılıktan çıkarılması durumunda payına düşen 2 ev varsa onun çocuklarına kalacaktır. Eğer çocukları yoksa o iki ev kardeşleri arasında paylaştırılacaktır.