Gayrimenkul Mirası Paylaşılırken Tüm Kardeşlerin Eşit Oranda Mı Miras Hakkı Olur?
Türkiye'de gayrimenkullerin miras yoluyla devri konusunda oldukça yaygın sorunlar yaşanabilmektedir. Hatta gayrimenkullerin paylaşımı ile alakalı olarak kardeşler arasında büyük meseleler çıkabilmektedir. Peki hukuken gayrmenkul ğpaylaşımı kardeşler arasında eşit bir şekilde mi yapılır? Her kardeşe aynı oranda mı miras düşer? Miras hukukunda kardeşlerin durumu nedir?
MİRS PAYLAŞIMINDA KARDEŞLER ARASINDA FARK VAR MI?
Miras paylaşımında kardeşlerin durumu ile alakalı konular merak edilmektedir. Kardeşler arasında mal paylaşımında farklı uygulamalar yapılabiliyor mu? Mirasta kardeşler farklı oranlarda pay sahibi olabiliyorlar mı? Buna net bir karar verebilmek için öncelikle mirasın ne şekilde kaldığına bakılması gerekiyor. Eğer mi,ras herhangi bir özel şart olmaksızın, vasiyetname olmadan, sadece ölümle kalıyorsa bu durumlarda tüm kardeşler mirasta eşit oranda hak sahibidirler. Bir kardeşim bu mal paylaşımında diğerinden daha fazla pay alabilmesinin imkanı bulunmamaktadır.
Miras paylaşımında eğer bir vasiyetname bulunuyorsa o zaman kardeşler arasında belirli şartlar eşliğinde farklılıklar olabiliyor. Buna göre bir kişi vefat etmeden önce çocuklarından birisine daha fazla oranda mal bırakabilir. Şeklen bunun önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Her gayrimenkul sahibi o gayrimenkul hakkında istediği gibi tasarruf hakkı kullanma yetkisine sahiptir. Devlet bundan dolayı özel mülkiyeti güvence altına almıştır. Ancak bunun da belirli bir şartları vardır.
Çocukları arasında ayrım yapmak isteyen ve bir çocuğuna daha fazla mal bırakmak isteyenler vasiyetname oluşturabilirler. Hatta bu gayrimenkul devirlerini ölmeden önce sağlığında da yapabilirler. Lakin burada dikkat edilmesi gereken husus çocukların mirastaki saklı paylarıdır. Baba eğer bu saklı paylara müdahale etmeden bir çocuğuna daha fazla mal bırakmışsa veya devretmişse sorun olmamaktadır. Ancak bu devir işlemlerinde diğer çocukların saklı paylarına girilmişse o zaman yapılan gayrimenkul devri iptal olur.