Gayrimenkul Sektörü Uçuşa Geçti: Bu İllerde Konut Sahibi Olanlar Parasına Para Kattı!
Son dönemde konut fiyatlarındaki artış nedeniyle eski popülerliğini kaybeden konut yatırımı yeniden yükselişe geçti. Pandemi dönemiyle birlikte eve kapanan kişiler, yatırım tercihini gayrimenkulden yana kullanmaya başladı. Dünya geneline bakıldığında konut fiyatları yüzde 10 artarken bu oran Türkiye'de yüzde 50 seviyesine çıkarak adeta rekor kırdı.
Döviz, altın ve kripto para piyasasındaki dalgalı tabloyu gören yatırımcılar, gayrimenkulü artık güvenli yatırım olarak görüyor.
EN YOĞUN TALEP MUĞLA'YA
Pandemi döneminde izole bir yaşam sürmek isteyen kişiler, konutlardan beklentilerini değiştirerek büyükşehirlerden uzaklaştı ve yazlık bölgelere geçiş yaptı. Yazlık konutlara olan ilgi, yatırımcıları büyükşehirden kırsal bölgelere doğru itti. Türkiye Satılık Konut Piyasası 2021 çalışması doğrultusunda, 2021 yılının en fazla değerlenen ili yüzde 47 oranla Muğla oldu. Muğla'da yılın başında metrekare fiyatı 5 bin 607 iken yıl sonunda 8 bin 97 liraya yükseldi.
İKİNCİ SIRADA ŞANLIURFA VAR
Listede yazlık bölgelerin yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesinde konutların değer artışı dikkatleri çekiyor. Şanlıurfa'da yüzde 39 değer artışı yaşanırken bu oran ile Muğla'dan sonra değer kazanan ikinci şehir oldu. Şanlıurfa'da konutların metrekare fiyatı 1.795 liraya yükseldi.
Şanlıurfa'yı yüzde 36 değer artışıyla Gaziantep takip ediyor. Gaziantep'te de metrekare fiyatı 3 bin 227 liraya kadar arttı.
MEVSİME GÖRE TALEP DEĞİŞİYOR
2021 yılında konut metrekare değeri en yüksek olan ilçe İstanbul Beşiktaş olarak öne çıkıyor. Üniversitelerin yeniden açılması, artan göçler, memur atamaları ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasıyla Sarıyer, Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy gibi ilçelerde fiyat artışı meydana geldi. Ancak kışın bu ilçelerde yaşayan vatandaşlar, Çeşme, Bodrum, Kaş ve Datça'ya giderek bu bölgelerdeki yüzde 60'lara varan değer artışları meydana geldi.
YIL SONUNA DOĞRU DENGELENECEK
Konutlarda yaşanan değer artışının nedeninin üst üste gelen konut talebine yanıt verecek stoğun bulunmaması olarak açıklanırken, 2021 yılında yapı ruhsat izinlerinin yapı kullanım izinlerinden fazla olduğu görülüyor.
Yılın ilk yarısında yapı ruhsatı izni başvurularında ciddi bir düşüş gözlemleniyor. Yıl sonuna doğru harekete geçen gayrimenkul imalatçıları birkaç yıl içerisinde piyasaya süreceği yeni konutların ve fiyatların talep artışının dengelenmesi sağlanacak.