Gayrimenkulde KDV özel matrah uygulaması nedir, kimler faydalanabilir?

Gayrimenkul alış ve satışlarında bazı uygulamalar merak konusu oluyor. KDV özel matrah uygulaması da bunlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Peki gayrimenkul KDV özel matrah uygulaması nedir ve kimler faydalanabilir?
Gayrimenkulde KDV özel matrah uygulaması nedir, kimler faydalanabilir?

Gayrimenkul alış ve satışları vergiye tabidir. Her satış işleminde belirli oranlarda KDV ödemesi yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda KDV özel matrah uygulaması ile karşılaşılmaktadır. Bu uygulama gayrimenkul ticareti yapanlara avantaj sağlıyor. Peki bu avantaj nedir? Devlet tarafından bu imkan kimlere verilmektedir?

GAYRİMENKUL KDV ÖZEL MATRAH UYGULAMASI NEDİR?

Gayrimenkul ticaretinde KDV’nin matrahı kural gereği toplam satış bedeli oluşturuyor. Gayrimenkul satışında da bu toplam bedel üzerinden KDV hesaplanarak vatandaşlardan tahsilat yapılıyor. Ancak tek bir istisnai uygulama bulunuyor. Buna da özel matrah uygulaması adı veriliyor.

Özel matrah uygulaması yapıldığında ödenmesi gereken KDV toplam satış bedeli üzerinden belirlenmiyor. Bu hakkı olan vatandaşların yapacakları işlemde satış bedelinden alış bedeli çıkarılarak kalan tutar üzerinden KDV hesaplaması yapılıyor. Yani ortaya çıkan katma değer vergilendiriliyor.

Özel matrah uygulamasına örnek verilecek olursa bir ofisin 4 Milyon TL’ye alındığı düşünülsün. Aynı ofis bir süre sonra 5 Milyon TL’ye satılırsa KDV hesaplaması aradaki 1 Milyon TL üzerinden yapılıyor. Yüzde 18 oranla yapılan hesaplamada KDV 900 Bin TL olarak değil 180 Bin TL tutarında ödeniyor. Bu da başlı başına bir vergi avantajı anlamına geliyor.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

Özel matrah uygulaması tüm gayrimenkul satışlarında geçerli olmuyor. Bu imkandan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi olan ve taşınmaz ticareti ile uğraşanlar yararlanabiliyorlar. Eğer faaliyet alanı taşınmaz satışı değilse ve belirtilen yetki belgesi yoksa özel matrah uygulaması yapılamıyor. Taşınmaz ticari ile uğraşan tacirler, esnaf ve sanatkarlar işletmeleri adına bu belgeyi almak zorundalar.