Gayrimenkullerin Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır, Formülü Nedir?
Gayrimenkul piyasasında sıklıkla duyulan emlak terimlerinden birisi de rayiç bedeldir. Rayiç bedel bir gayrimenkulün piyasa değerini gösteren değere denilmektedir. Peki rayiç bedel hesaplamasını kim yapar? Rayiç bedel hesaplanırken hangi veriler kullanılır? Rayiç bedel hesaplamasında uygulanan formül nedir?
RAYİÇ BEDEL HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Rayiç bedeller belediyeler veya valiliklerin atadığı komisyonlar tarafından hesaplanır. Bir gayrimenkulün güncel piyasa koşullarındaki en düşük değeri rayiç bedel ile ifade edilmektedir. Rayiç bedel hesaplaması yapılırken gayrimenkulün bulunduğu şehir, ilçe, semt, mahalle, çevrede yer alan sosyal imkanlar, ulaşım imkanları gibi detaylar ile rayiç bedel hesaplaması yapılmaktadır.
YIPRANMA PAYI DÜŞÜLÜR!
Bir gayrimenkulün rayiç bedeline dair hesaplama yapılırken binanın yıpranma payı da dikkate alınmaktadır. Bina inşaatının tamamlandığı tarih ile gayrimenkulün satışının yapıldığı tarih arasında 1 yıldan fazla süre varsa rayiç bedelden yıpranma payı düşülür. Bu oran da yüzde 2 olarak uygulanmaktadır.
BÖLGEDE EN AZ ÜÇ KONUTUN RAYİÇ BEDELİ TESPİT EDİLİR
Rayiç bedel hesaplaması yapılırken belirli bir formül uygulanmaktadır. Öncelikle gayrimenkulün bulunduğu bölgede en az üç konutun rayiç bedeli ile metrekaresi tespit edilmelidir. Bu rayiç bedeller toplanır ve ardından ilgili konutların metrekareleri toplanır. Toplam rayiç bedel ise toplam metrekareye bölünür. Çıkan sonuç ise rayiç bedeli hesaplanmak istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır. Bu şekilde gayrimenkulün metrekaresi bulunur.
Rayiç bedeller bir gayrimenkulün piyasadaki değeri için büyük bir önem arz etmektedir. Gayrimenkul ihalelerinde değer tespitlerinden piyasadaki fiyatlamalara kadar rayiç bedel üzerinden kıyaslama yapılmaktadır. Rayiç bedel hesaplamaları resmi olarak tespit edilmektedir. Bu hesaplama gayrimenkul piyasasına da zaman zaman yön vermektedir.