Geline Bağışlanan Ev Tapusu Mirasçı Çocukların İtirazıyla Bozulur Mu?
Miras hukuku ile alakalı detay bilgilere oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Özellikle gayrimenkullerin miras paylaşımları araştırılıyor. Bir babanın çocuklarının yerine geline ev tapusu bağışlaması durumunda ne olur? Bu tapu tescil işlemi hangi şartlarda bozulabilir? Tapunun bozulması için hangi yollar takip edilmelidir? İşte tapu bağışı ve akabinde bu işlemin bozulması için gereken şartlar...
GELİNE BAĞIŞLANAN EV TAPUSUNUN BOZULMASI!
Baba sağlığında sahip olduğu gayrimenkullerin tamamını veya bir kısmını çocukları yerine gelinine bağış yoluyla devredebilmektedir. Bu durum ise babanın mirasçısı olan çocuklar tarafından kabul edilmemektedir. Bu şekilde yapılan bağış işlemleri eğer baba hayattaysa mirasçı çocuklar tarafından herhangi bir şekilde itiraz mekanizmasına sahip değildir. Çünkü mirasçılık somut bir olay haline gelmemiştir. Ancak babanın vefat etmesi durumunda mirasçılar saklı paylarını hukuki süreçleri takip ederek talep edebilirler.
Geline yapılan bağış yoluyla ev tapusunun devrinin bozulup bozulmayacağının tespiti için ilk önce bu bağış yapılan gayrimenkulün toplam miras içerisindeki payına bakılmaktadır. Bu par eğer çocukların miras paylarına giriyorsa o zaman yapılan tapu tescil işleminin bozulması mümkün olabilmektedir. Mahkeme yoluna başvuran mirasçı çocuklar devlet güvencesinde olan mirastaki saklı paylarının iadesini isteyebilirler. Bu şikayetle beraber ilgili tapu işleminin bozulmasına dair kararlar mahkemelerden çıkabilmektedir.
Geline yapılan bağış eğer mirasta çocukların saklı paylarına müdahale etmemişse o zaman tapu işleminin bozulması oldukça zordur. Çünkü çocukların miras paylarına müdahale etmeden baba özgür irtadesiyle sahip olduğu gayrimenkulü istediği birisine devretmiştir. Bunun önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bu şekilde yapılan tapu tescil işlemini bozmaya yönelik girişimler her zaman olumlu sonuçlanmamaktadır.