Günlük 45 Bin Araç Geçiş Garantisi Verilmişti! Çanakkale Köprüsü'nden Kaç Araç Geçti, Hazine Para Ödeyecek Mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çanakkale Zaferinin yıl dönümünde açılan 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında ilk rakamlar açıklandı...
Günlük 45 Bin Araç Geçiş Garantisi Verilmişti! Çanakkale Köprüsü'nden Kaç Araç Geçti, Hazine Para Ödeyecek Mi?

Çanakkale Zaferi kutlamaları kapsamında görkemli bir tören ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan 1915 Çanakkale Köprüsü için verilen geçiş garantisi tartışmalara neden olmuştu. Köprünün toplam yapım maliyeti ile verilen garanti geçiş sayısı özellikle de muhalefet liderler tarafından büyük eleştirilere neden olmuştu.

1915 Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden ortak konsorsiyum üyelerinden olan Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, köprü açılışının üzerinden 10 gün geçmesinin ardından merakla beklenen ilk verileri açıkladı. Başar 10 gün önce açılışı yapılan köprüden geçiş rakamlarının ancak 1-2 sene içerisinde netleşebileceğini söyledi.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDEN GÜNLÜK GEÇEN ARAÇ SAYISI NE KADAR?

Çanakkale Köprüsü için merak edilen rakamları Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu yaptı. Günlük 45 bin araç geçişi garantisi verilen köprüden bugüne kadar günlük geçiş sayısının 30 bin civarında olduğunu belirtti. Arıoğlu açıklamasında "Günlük 30 bin civarında geçiş var ama henüz konuşmak için erken. Ancak 1-2 sene sonra tablo netleşmeye başlar" dedi.

Yap İşlet Devret modeli ile yapılan köprünün toplam maliyeti 3,1 milyar Euro olarak ilan edilirken köprünün geçiş ücreti ise 200 TL olarak duyurulmuştu. Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamasında köprüden garanti edilenden daha fazla araç geçmesi durumunda fazla paranın hazinenin kasasına aktarılacağını, daha az araç geçmesi durumunda ise devletin kasasından bu paranın ödeneceğini dile getirmişti.