Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?
Apartmanlarda veya sitelerde komşular arasında sık sık gürültü konusunda tartışmalar yaşanmaktadır. Komşusunun gürültüsünden rahatsız olan ve bir çözüm yolu arayanlar ne yapmalıdır? Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir? Gürültü yapan komşudan kurtulmak için hangi yollar sırasıyla izlenmelidir? Gürültü yapan komşu için hangi kararlar alınabilir? Hukuken gürültü yapan komşu hakkında hangi yollara başvurulmalıdır?
GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞU İLK OLARAK UYARILMALIDIR?
Komşuluk ilişkisi içerisinde gürültü zaman zaman olabilmektedir. Bu gürültü bazen fark edilmeden yapılmakta ve komşular bundan rahatsız olabilmekteler. Böyle bir durumda gürültü yapan komşuya uygun bir dille uyarıda bulunulabilir. Bu şekilde gürültünün sona erdirilmesi sağlanabilir. Ancak bu yol bir çözüm getirmemişse atılması gereken ikinci adım konu hakkında apartman yönetimine veya siteme yönetimine şikayetçi olmaktır. Bu durumda yönetim tarafından ilgili komşu gürültü konusunda uyarılır. Eğer gürültü yapan komşu kiracıysa ev sahibine de şikayette bulunulabilir.
MAHKEMEDEN TEDBİR KARARI ALINABİLİR
Gürültü yapan komşuya gerekli uyarılar yapıldıktan sonra aynı gürültü devam ediyorsa Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne başvuru yapılabilir. Bu şekilde bir tedbir kararı çıkartılabilir. Bu durum da gürültüyü kesmiyorsa bir sonraki aşama gürültüden dolayı komşuyu savcılığa şikayet etmek olacaktır. Bu şekilde komşu gürültüsü ceza mahkemesinin konusu olur ve hukuk kurallarına göre belirlenen ceza gürültücü komşuya verilebilir.
Ceza mahkemesinden gürültücü komşunun ev sahibi olması durumunda evin satışına kadar uzanabilecek karar çıkabilir. Gürültü yapan komşunun gürültüye devam etme konusundaki ısrarı devam ederse evin satılmasın akarar verilerek bu şekilde yaşanan sorun ortadan kaldırılır. Mahkeme kanalıyla yapılacka olan bu satış işlemi ev sahibine ciddi bir maddi kayıp da getirebilir.