Hatay'da depremin sembol binasıydı! Rönesans Rezidans neden arkaya devrildi?
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketinin ardından çok sayıda bilim insanı deprem bölgesine giderek sahada araştırmalar yaptılar. KTÜ Yapı İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı olarak deprem bölgesini adım adım dolaşarak inceleme yapan bilim insanlarının bu çalışmaları bilimsel bir rapor haline getirildi.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı depremde can kaybından herkesin sorumlu olduğunun altını çizerek, “Sadece müteahhit sorumlu denilerek işin içinden çıkamazsınız. O inşaatı yapan işçi, belediye görevlileri, siyasetçiler, yapı kontrolden sorumlu olanlar hatta satın alanlar dahi sorumludurlar. Bizler ev aldığımızda genellikle dışına bakıyoruz. Bundan sonra bu değişecektir diye umuyoruz.” dedi.
RÖNESANS REZİDANS İNCELEMESİ
Deprem bölgesinde araştırmalara katılan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 154 bilim insanının koordinasyonunu sağlaması için görevlendirilen Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise bir açıklama yaparak, “Öncelikle zemin, depremde bir binanın hasar almasını tetikleyen en önemli noktalardan birisi. Maalesef 2000 yılı öncesinde inşa edilen yapıların birçoğu, malzeme kalitesinin oldukça düşük olduğunu, yönetmeliğin izin verdiği değerlerin yarısından dahi düşük beton kalitesine sahip olduğunu, donatıların da yeterli akma dayanımlarına sahip olmadığını ve özellikle binaların alt katlarında, fazla kat yüksekliğine sahip binaların yıkılmasında özellikle Nurdağı bölgesinde çok önemli ve büyük etken oluşturduğunu gördük.” dedi.
Hatay’da Rönesans Rezidans’ın arkaya yatma nedenini açıklayan Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, “2018 Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş tabanından yukarıya doğru konsol olmadan çıkan, yeterli beton kalitesine sahip binalarımızın depremden hasar almadığını gördük. Hatay’da sembol olan bir bina var. Rönesans Rezidans binasında bodrum ve üstündeki bir veya iki kat hiç hasar almadı. Ancak yetersiz bindirme boylarından dolayı üst katların arkaya doğru devrildiğini gördük. Bunu önlemek için 2018 yılında deprem yönetmeliğinde bunun gibi veya asmolen döşeme gibi bazı kriterlere sınırlama getirildi.” ifadelerini kullandı.