Haziran Enflasyonu Açıklanıyor! TÜİK TEFE TÜFE Temmuz Ayı Kira Artışı 2022 Oranı Nasıl Hesaplanacak?

Haziran ayı enflasyon rakamları için geri sayım başladı. Peki, Temmuz 2022 kira artış oranı resmi zammı ne kadar olacak, nasıl hesaplanacak, yüzde 25 mi olacak?
Haziran Enflasyonu Açıklanıyor! TÜİK TEFE TÜFE Temmuz Ayı Kira Artışı 2022 Oranı Nasıl Hesaplanacak?

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin kiralık ev fiyatlarına da yansımaya başlaması ile beraber ev kiralarına devlet müdahalesi gelmişti. Kiralık ev fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar kiracıları mağdur etmeye başlarken İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde ev kiralarının asgari ücret maaşını aşması ise devlet kira zam oranı için üst sınır belirlemişti.

Ev sahiplerinin yoğun tepki gösterdiği kira artış oranı yasal zam sınırı uygulaması Haziran ayı itibari ile devreye girerken Temmuz ayı kira artış oranı 2022 için de geçerli olacağı duyurulmuştu. Bu nedenle Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan TÜİK TEFE TÜFE Haziran enflasyonu rakamının artık ev sahipleri ve kiracılar için bir önemi kalmamış oldu.

TÜİK TEFE TÜFE TEMMUZ 2022 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Hükümet tarafından yapılan yasal düzenlemenin torba kanun teklifi içerisine eklenerek meclisten geçirilmesi üzerine yeni kira artışı zam oranı yüzde 25 olarak belirlenmişti. Söz konusu oran Temmuz 2023 dönemine kadar geçerli olacak ve 1 sene boyunca uygulamada kalacak. Bu nedenle ev sahipleri ve kiracılar için artık TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamının bir önemi kalmamış oldu.

Ev sahipleri kiracılarına artık TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamı içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden değil yüzde 25 oranında zam yapabilecek. Yıllık enflasyonun yüzde 70 seviyesine dayandığı bir dönemde hükümetin aldığı karar ev sahiplerinin canını sıkmış ve tepki göstermesine neden olmuştu. Bazı ev sahiplerinin düzenlemeye takılmamak için çifte kira sözleşmesi düzenlerken bazı ev sahipleri ise kira sözleşmelerini Temmuz 2023 tarihine ötelemeye başlamıştı.