Hem Ev Fiyatları Hem Konut Kredisi Faiz Oranları Uçtu, Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Hayal Oldu!

Yükselen ev fiyatları cepleri yakmaya devam ederken konut kredisi faiz oranları rakamlarının da bu yükselişe eşlik etmesi ile vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olması artık imkansız hale geldi.
Hem Ev Fiyatları Hem Konut Kredisi Faiz Oranları Uçtu, Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Hayal Oldu!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken süreçte ne yazık ki bankaların kredi faiz oranları da bu yükselişe eşlik etti. Yani ev sahibi olmak isteyen kişiler bu süreçte hem satın almak istedikleri ev için hem de bu evi alırken kullanmak istedikleri kredi için daha fazla para ödemek zorunda kaldı.

Yaşanan yükseliş artık dar ve orta gelirli vatandaşların karşılayamayacağı boyutlara gelirken İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde artık nerede ise 1 milyon liranın altında konut bulmak imkânsız hale geldi. Eski binalarda yer alan küçük ve kullanışsız dairelerin fiyatları dahi 500 bin liraya kadar çekilirken şehir merkezine yakın, lokasyon olarak iyi konumda bulunan dairelerde bu fiyatlar hayal oldu.

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, EV FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK, UCUZLAYACAK MI?

Pandemi ilk patlak verdiği dönemde konut fiyatları son derece sert bir şekilde düşerken sonrasında ise insanların yeniden konuta yönelmesi ile rekor seviyede yükselmişti. Aynı dönemde patlak veren emtia krizi ile demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat malzemelerine gelen rekor zamlar konut fiyatlarına da zam olarak yansıtılmıştı.

Hem Ev Fiyatları Hem Konut Kredisi Faiz Oranları Uçtu, Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Hayal Oldu!

O dönemde pek çok ekonomist yaşanan bu yükselişi balon olarak değerlendirmiş, konut fiyatlarının patlayacağını iddia etmişti. Ancak süreçte Türkiye'nin yoğun göç alması, kentsel dönüşüm projelerinin artması ve konut üretiminin azalması gibi nedenlerle bu yükseliş sürmüştü. Müteahhitler inşaat maliyet endeksinin yükseldiğini ve konut fiyatlarına zamların kademeli olarak yansıtılmaya devam edeceğini belirtiyor.

Hem Ev Fiyatları Hem Konut Kredisi Faiz Oranları Uçtu, Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Hayal Oldu!

KONUT KREDİSİ ÇEKEREK EV ALINIR MI, BU ZAMANDA KONUT ALMALI MI, DOĞRU ZAMAN MI?

Kredi faiz oranları giderek yükselişini sürdürürken en uygun kredi veren bankalar kamu bankaları oldu. En uygun konut kredisi veren banka ikinci el konut kredisi paketinde yüzde 1,29 oranı ve sıfır konut kredisi paketinde yüzde 1,20 oranı ile kredi veren Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank oldu. Bu oran üzerinden 120 ay vadeli 500 bin TL konut kredisinin aylık taksit tutarı 8 bin 214 TL olarak gerçekleşirken bu da orta direk ve dar gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmayı imkansız hale getirdi. Ekonomistler alım gücü olanlara sadece oturmak için konut alımını önerirken yatırım için konut almak isteyen kişilerin ise amortisman hesabını iyi yapmalarını tavsiye ediyor.

Haber Kaynağı: Emlak365.com