Her An Risk Altındayız! Binanızın Depreme Dayanıklılığını Öğrenin

Türkiye bilindiği üzere deprem bölgesinde yer alıyor. Bu kapsamda vatandaşların çok dikkatli olması gereken noktalar var. Listenin başında ise yapı denetimi geliyor.
Her An Risk Altındayız! Binanızın Depreme Dayanıklılığını Öğrenin

Türkiye'nin çok büyük bir bölümü aktif deprem fay hatları üzerinde bulunuyor. Milyonlarca vatandaşın yaşadığı bu bölgelerde her an ise deprem riski mevcut. Deprem riskininin en fazla olduğu şehirlerden birisi de İstanbul. Uzmanların son açıklamaları ise durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Yapılan açıklamalarda İstanbul'da yaşanacak depremin şiddeti en az 7 büyüklüğünde olacak. Uzmanlar açıklamalarında ayrıca depremin uzun sürmesini beklediklerini ifade ederken bu kapsamda bina sağlamlığı konusunda uyarıyorlar.

ÇEVRE BAKANLIĞI ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYORLAR

Çevre Bakanlığı'da kentsel dönüşüm projeleri ile bu süreci yönetiyor. Bakanlık İstanbul başta olmak üzere deprem bölgelerinin çoğunda kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyor. Bu zamana kadar milyonlaca konutun dönüşümü sağlanırken 2022'de de çalışmaların hız kesmeyeceği açıklandı.

Bakanlığın kentsel dönüşüm çalışamlarına ilişkin son açıklama ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan geldi. Bakan Kurum yapmış olduğu açıklamasında geçmiş dönemde deprem yönetmeliğinin uygulamaya girdiğini ve bu kapsamda yapı denetim sisteminin başladığını bildirdi. Bakan Kurum yapı denetimi konusunda da Belediyeler ve TOKİ, konut üretim çalışmalarını hızlandırdı. 2011 yılında yaşanan Van depremi sonrası Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe girdi. Yapı denetim sistemiyle de denetimlerimize hız kesmeden devam ediyoruz.” dedi.

KENDİ BİNANINIZI KONTROL EDİN

Yapı denetimi ile bina kontrolü mümkün. Çevre Bakanlığı'nın onayı ile yapı denetimi testi yaptırılabilir. Bina yönetimi alınacak bir karar ile Çevre Bakanlığı'nın onay verdiği bir firma ile çalışabilir ve binanın dayanıklılığını test edebilirler. Bu testler binanın en fazla kaç şiddetinde depreme dayanabileceğini, binanın zayıf noktalarını ve güçlendirmelerin nasıl yapılıp yapılmayağına ilişkin detaylı rapor sunar.