Hisseli arazinin hisse payı nasıl satılır?
Son dönemlerde toprağa yatırım yapmak oldukça popüler bir yatırım şekli haline dönüştü. İnsanlar yatırım yapabilecekleri arazileri bulmak için yoğun uğraş veriyorlar. Bu konuda da piyasada bir daralma meydana geldi. Yatırım imkanı sunan arazilerin sayısı oldukça daralırken hisseli araziler bir yatırım seçeneği olabiliyor. Peki hisseli araziden hisse payı satın almak mantıklı mı? Eğer hisse payı satın alınacaksa hangi detaylara dikkat etmek gerekir?
HİSSELİ ARAZİDEN HİSSE ALACAKLAR DİKKAT!
Kuralına göre yapılmamış hisse payı satışları alıcı için oldukça büyük bir risktir. Hisseli araziler için özel bir kural işletilmektedir. Ortaklar hisse paylarını istedikleri gibi satma hakkına sahip değildirler. Bunun gerçekleşebilmesi için bazı aşamaların işletilmesi gerekir. Eğer bu işletilmezse alıcı taraf hem parasından hem de arazisinden olabilir.
Hisseli tapuya sahip bir arazi satın alınacaklar bu arazinin hisse paylarına dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle imkan varsa tüm hisse payları satın alınmalıdır. Sadece bir hisse payı satın alınacaksa bu yeni bir ortaklığın tesisidir ve özel kuralları vardır. Hisseli arazilerde hissedarların tüm hisseler üzerinde önalım hakları vardır. Bundan dolayı bu hisse paylarının satışı ilk olarak hissedarlara teklif edilmelidir ve mümkünse bu teklif yazılı bir belge ile kayıt altına alınmalıdır. Hissedarlar hisse payını satın almak istemezlerse o zaman üçüncü kişilere satış yapılabilir.
Hisseli arazilerin hisse satışlarında önalım hakkı dikkate alınmadan hisse payı üçüncü bir kişiye satılırsa ne olur? Bu satış işlemini diğer hissedarlar mahkemeye taşıyabilirler. Bu şekilde tapu tescilinin iptali ve hisse payının diğer hissedarlardan birisine veya tamamı adına tescil edilmesi sağlanabilir. Üstelik bu hisse payı için tapuda gösterilen bedel kadar ödeme yapılır. Yani tapu masrafını az ödemek için bedel düşük gösterilmişse alıcı olan üçüncü kişi hem parasını tam olarak geri alamayacak hem de arazi üzerindeki tüm mülkiyet hakkını kaybedecektir.