Hisseli araziye ev yapmadan önce mutlaka bilinmesi gerekenler!
Hisseli gayrimenkuller çoğu zaman büyük bir sorun olmaktadır. Hisseli arazi sahipleri ise arazilerden ne şekilde faydalanabileceklerini araştırıyorlar. Bir arazide hisse payı sahibi olmanın mülkiyet hakkı açısında hangi sınırlarda hak sahipliği verildiği merak ediliyor. Hisseli arazide ev yaptırılmak istenirse ne yapılabileceği de sorgulanan konular arasında yer alıyor.
HİSSELİ ARAZİYE EV YAPILIR MI?
Hisseli araziler için kanunlara göre ev yapılamaz şeklinde bir hüküm yoktur. Ancak bunun bazı kuralları bulunmaktadır. Bir arazide hisse payı sahibi olmak o araziden istenildiği gibi faydalanma hakkı elde etmek gibi bir hak vermemektedir. Hisseli araziler iki farklı nitelikte olabiliyor. Hissedarların arazinin hangi kısmında ne kadar hisse sahibi oldukları belirlenebilir. Bu araziler tek tapuludur ama hissedarların payları net şekilde belirlenmiştir. Diğerinde ise tam bir ortaklık bulunmaktadır. Hissedarların arazinin hangi kısmında hakkı oldukları belirlenmemiştir ve tamamı ortaktır.
Hisseli arazide ev yaptırmak isteyenler eğer hisse payları belliyse izin almadan ev yaptırabilirler. Ancak paylı mülkiyet devreye girmemişse, hissedarların hangi hisse payına sahip oldukları belirlenmemişse diğer tüm ortakların yazılı onayı alınmadan kesinlikle ev inşa edilemez. Eğer bu şekilde ev inşası yapılırsa diğer hissedarların şikayeti ile bu ev yıkılabilir.
NE YAPILABİLİR?
Hisseli araziden istenildiği gibi faydalanılamıyorsa hisse sahipleri ortaklığı sona erdirme yolunu tercih edebilirler. Bunun için de ilk olarak ortaklar arasında hisse paylarının satışına dair anlaşma sağlanmaya çalışılır. Ancak bu anlaşma mümkün değilse bir veya birden fazla ortak tarafından ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Bu şekilde ortaklık mahkeme tarafından sonlandırılabilir. Böylelikle arazide hissedarlık ya ortadan kalkar veya sorun çıkaran hissedarın hisse payı satın alınır.