Hisseli tapu sahipleri dikkat! Bunu yapmadan sakın hissenizi satmayın!
Hisseli tapuya sahip olan gayrimenkullerde hisse sahipleri çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bu hissedarlık genellikle miras yoluyla kurulsa da bazen yatırım amaçlı hisseli gayrimenkul satın alınabiliyor. Kurulan bu ortaklıkta ise tarafların hem bazı hakları oluyor hem de hissedarların birbirlerine karşı yükümlülükleri bulunuyor. Bundan dolayı hisseli tapulara sahip olan gayrimenkullerde hisse paylarının satışı genellikle sorunlu olabiliyor.
HİSSELİ TAPU SATILIR MI?
Hisseli tapunun satılması konusunda herhangi bir engel yoktur. Kişinin mülkiyet hakkı devlet güvencesindedir ve bu mülkiyet üzerinde mülkiyet sahipleri istedikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Ancak bir gayrimenkulde hisseli ortaklık kurulmuşsa bunun bazı özel kuralları olabiliyor. Bu kurallara riayet edilmesi şartıyla hisseli tapular sahipleri tarafından istenildiği gibi satılabilirler.
HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL YAPILMALIDIR?
Hisseli tapusu olan kişiler kendilerine düşen hisse paylarını istedikleri gibi satabiliyorlar. Ancak bu satışlarda devreye önalım hakkı giriyor. Bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı diğer hissedarlardadır. Bundan dolayı bu önalım hakkı müessesesi kullanıldıktan sonra üçüncü kişilere satış yapılmalıdır.
Hisse payını satacak olan kişi noter kanalıyla bu payını diğer hissedarlara satış teklifini ihtarname olarak göndermelidir. Bu ihtarnamenin ardından diğer hissedarlar satışa çıkarılan hisseyi satın alsalar da almasalar da satışa çıkaran hissedar için mesele kapanacaktır. Eğer hissedarlar hisse payını satın almaya yanaşmazlarsa o zaman o hisse üçüncü kişilere satılabilir. Bu satışa da herhangi bir şekilde hissedarlar itirazda bulunamazlar.
Satış teklifi hissedarlara yapılmadan hisseli tapu satışı yapılırsa o zaman iş değişecektir. Hisse payı tapuda üçüncü kişiye geçmiş olsa bile hissedarlar önalım hakkını gerekçe göstererek dava açabilirler. Bu davanın sonucunda da yapılan satış iptal edilir. Burada en kritik detay ise hissenin ne kadarlık bir ücret karşılığında satıldığıdır. Türkiye'de genellikle tapu harcını daha az ödemek için gayrimenkul satışları tapuya çok düşük ücretlerde bildirilmektedir. Mahkeme eğer satışı iptal ederse tapuda yazılı olan tutar üzerinden hisse payı hissedarlara geçecektir. Örneğin 1 Milyon TL'ye satılan bir arazi hissesi tapuda 200 Bin TL olarak gösterilmişse hissedarlar 200 Bin TL ödeyerek hisseyi satın alırlar. Arada kalan 800 Bin TL ise bir önceki satışın tarafları arasında çok büyük bir sorun olur.