Hisseli tapu satın alırken mutlaka bu belgeyi isteyin, paranızdan olursunuz!

Hisseli tapular genellikle sorun meydana getirebilmektedir. Özellikle bir gayrimenkulde hisse payı satın alanlar dikkatli davranmamaları durumunda oldukça büyük zararlarla karşılaşabiliyorlar.
Hisseli tapu satın alırken mutlaka bu belgeyi isteyin, paranızdan olursunuz!

Hisseli tapular üzerinde en çok araştırma yapılan gayrimenkul konuları arasında yer alıyor. Hisseli tapusu olan gayrimenkulün ne şekilde kullanılacağı sorun olduğu gibi bu hisse paylarının satışı mesele teşkil edebiliyor. Bu kapsamda hisseli tapu sahipleri hisse paylarını elden çıkarmaya pek gönüllü olabiliyorlar. Hatta zaman zaman değerinin altında fiyatlarla satış bile yapılabiliyor. Bu hisse paylarını satın alanlar ise eğer bazı detaylara dikkat etmezlerse büyük zararlar ile karşılaşabiliyorlar. 

HİSSELİ TAPU SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ!

Hisseli tapu satın alacaksa öncelikle bilinmesi gereken konu diğer hissedarların şufa yani önalım haklarının olduğudur. Bir gayrimenkulde kurulmuş olan ortaklıkta öncelikli alım hakkı diğer ortaklarındır. Bu hakkın kullandırılmasına imkan sağlanmadan gayrimenkul hissesi üçüncü kişilere satılırsa o zaman hukuken büyük bir sorun ortaya çıkacaktır. 

Hisseli gayrimenkullerde hisse payları diğer ortaklardan habersiz bir şekilde üçüncü kişiye satılırsa tapu tescil işlemi yapılmış olsa dahi mahkeme kanalı ile bu satış iptal edilebilir. Bunun için de ilgili gayrimenkulün hisse paylarının satışına dair teklif diğer hissedarlara yapılmalıdır. Bu teklifin noter üzerinden yapılması en garantili çözüm yoludur. Yapılan teklifle alakalı noter bildirimine dair belgeyi elinde bulunduranlar daha sonradan önalım hakkının kullanılmasını engellemiş olacaklardır. Dolayısıyla üçüncü kişilere yapılan bu satış mahkeme yoluyla dahi bozulmayacaktır. 

Hisseli gayrimenkul satın alırken en çok yapılan hata da düşük tapu harcı ödemek için gayrimenkulün satış bedelinin tapuda düşük gösterilmesidir. Bunu yapan bir kişi satın aldığı hisseli tapuyu diğer hissedarların önalım hakkını kullanarak geri almak istemeleri durumunda verdikleri paradan olurlar. Mahkeme ilgili hisse payını tapuda yazılı tutar üzerinden hissedarlara satışını onaylayacaktır. 1 Milyon TL ödenerek alınan bir hisse payı 200 Bin TL olarak tapuda gösterilmişse ve önalım hakkı kullanılırsa bu hisse payı 200 Bin TL ödenerek diğer hissedarlar tarafından satın alınabilir.