Hisseli Tapuya Sahip Arazi Nasıl Satılır? Hangi Satışlarda Önalım Hakkı Yoktur?

Hisseli tapuya sahip araziler satılırken hangi yollar izlenmelidir? Bir hissedar satışa karşı çıkarsa ne olur? Hisseli tapuya sahip arazi almak mantıklı mıdır?
Hisseli Tapuya Sahip Arazi Nasıl Satılır? Hangi Satışlarda Önalım Hakkı Yoktur?

Hisseli tapular sık sık karşılaşılabilen gayrimenkul durumlarından birisidir. Araziler gerek miras yoluyla gerekse de satış yoluyla hisseli hale gelebiliyorlar. Bir tapunun hisseli olması demek o gayrimenkulün mülkiyet hakkının hisse payı oranlarınca dağıtılmasıdır. Bir arazide 3 kişinin mülkiyet hakkı var ise o 3 kişi de gayrimenkul üzerinde hak ve söz sahibi olurlar. Kimse kimsenin hisse payına müdahale edemez.

HİSSELİ TAPUNUN SATIŞI NASIL OLUR?

Hisseli tapuya sahip olan bir gayrimenkulün satışı müstakil tapuya sahip gayrimenkullerin satışları kadar kolay değildir. Hisseli tapusu olan gayrimenkul bir bütün halinde veya hisseler halinde satılabilir. Eğer gayrimenkul bir bütün halinde satılacaksa tüm hissedarlar bu konuda anlaşmalıdırlar. Bir hissedarın satışa karşı çıkması bütün halde gayrimenkulün satışını engelleyecektir. Çoğunluğun kararı hisseli tapularda herhangi bir hak sağlamamaktadır.

Hisseli tapular için geçerli olan bir kaide de önalım hakkıdır. Hissedarların hisseleri eğer satılacaksa bu hisseler önce hissedarlara satış için teklif edilmelidir. Bu teklif sonucunda diğer hissedarlar ortaklarının hissesini satın almak istemezlerse o zaman üçüncü kişiler bu hisseyi satın alabilirler. Hissedarlara satış teklifi yapılmadan üçüncü kişilere hisse satışı yapılması sıkıntı bir süreci başlatacaktır. Diğer hissedarlar bu satış işlemini kolay bir şekilde iptal ettirebilirler.

Hisseli tapuya sahip arazilerin veya gayrimenkullerin satışında önalım hakkı meselesi sadece tek bir yerde kullanılamamaktadır. Eğer hissedarın borcundan dolayı icra takibi yapılıp ilgili hisse haciz yoluyla satışa çıkarılırsa o zaman önalım hakkı geçersizdir. Böyle bir durumda önalım hakkı olmadan ilgili icra dairesi tarafından gayrimenkul hissesi satılır. Yapılacak olan satışa diğer hissedarlar katılıp teklif verebilirler. Bunun önünde yasal bir engel yoktur ama önalım hakkı kullanamazlar.

Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulün hissesini satın almak genellikle baş ağrıtan bir süreç demektir. Bundan dolayı kolay kolay çok tercih edilmemektedir.

Emlak365.com